חדשות
'יום השחרור וההצלה' של יהודי אירופה מידי הנאצים שנקבע בכ"ו באייר לציון כניעת הנאצים והצלת שארית הפליטה ולזכרם של הקדושים שחירפו את נפשם במלחמה בנאצים, צוין בליל שישי בחסות 'ועידת רבני אירופה' בפעם השמינית ב12 ערים בישראל ומדינות רבות ברחבי העולם בהן ניתן לקיים אירועים בבתי הכנסת.
כפי המסורת, נפתחו אירועי שבעים ושש שנים להצלת שארית הפליטה בעצרת תפילה והודיה ברחבת הכותל המערבי בראשות; הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הגדול הגאון רבי דוד לאו. ראש ישיבת מיר הגאון רבי יצחק אזרחי, רב מרכז נתניה וחבר לשכת הרבנות הגאון רבי משה חיים לאו ורב הכותל והמקומות הקדושים הגאון רבי שמואל רבינוביץ. נשיא 'ועידת רבני אירופה' הגאון רבי פנחס גולדשמידט, סגן נשיא הועידה ורבה של צרפת הרב חיים קורסיה ויוזם 'יום השחרור וההצלה' מר גבריאל גרמן זכרייב שיגרו דברי ברכה למשתתפים.
במקביל, 300 רבני קהילות, ומנהיגים רוחניים מעשרים וחמש מדינות בעולם ובהם; מלונדון ומנצ'סטר באנגליה, מרומא ומילאנו באיטליה, מפרנקפורט וברלין ובגרמניה, מווינה באוסטריה, מורשה בפולין, מפריס שטרסבורג ומרסיי שבצרפת, מאמסטרדם בהולנד, ממונטריאול ומניו יורק, מאודסה וקייב שבאוקראינה, מסופיה בבולגריה, מציריך וז'נבה בשווייץ, מבריסל ואנטוורפן בבלגיה, מקישינוב במולדובה ממינסק ופינסק שבבלארוס, ועוד, הצטרפו באופן מקוון בשידור חי לתפילה והודיה למען חולי המגיפה המקננת עדיין באירופה ובעולם, ולעילוי נשמות קרבנות אסון מירון ולרפואת הפצועים. בעצרת השתתפו גם נציגי הקרמלין, שגרירים וראשי ארגונים יהודיים בעולם.
את העצרת בכותל פתח הרב דוד לאו בדברי שבח ליוזמה המבורכת של הנגיד גבריאל גרמן זכרייב ״המזכה את כולנו לזכור להודות ולהלל על נס ההצלה של שארית הפליטה. החורבן היה עצום ויתכן שהיה הגורם לחוסר המודעות להודות. כאשר סנחריב צר על ירושלים. חזקיהו המלך, מגדולי העולם, לא היה מודע לנס הגדול ולא אמר תודה ראויה, והעולם כולו איבד את הזכות לגאולה ע"י משיח – אנחנו מודעים לחורבן הגדול בשש שנות האימה אבל אנו זוכים ברגעים המיוחדים האלה להגיד תודה על היציאה מאפילה לאורה״.
הרב לאו סיים את דבריו באומרו ״כולנו נושאים תפילה 'הטוב כי לא כלו רחמיך' - על אחינו במדינות אירופה שעדיין מוכי המגיפה. אנו מודים על העבר והחסדים הגדולים ליושבים בארץ הקודש ומייחלים מתפללים ומקווים עבורכם – 'כי מעולם קיווינו לך'״.
בברכתו למשתתפי העצרת אמר הרב פנחס גולדשמידט כי הודות ליוזמה של גבריאל גרמן זכרייב עם ישראל מתייחד וזוכר את אותם רבע מיליון הקדושים שהיו שליחי בורא עולם שנהרגו במלחמה נגד החיה הנאצית במסגרת הצבא האדום ובעלות הברית.
״השנה לדאבוננו נוסף עוד יום זיכרון כאשר לפני שבוע ימים נהרגו 45 מנפשות ישראל באחד המקומות המקודשים לעם היהודי ובו חוגגים כבר מאות בשנים רבבות מבני עמינו ביום ל"ג בעומר – אנחנו מתפללים לעילוי נשמתם. שולחים תנחומים לבני המשפחות ומתפללים להחלמתם המהירה של פצועי האסון״, הוסיף גולדשמידט.
הרב חיים קורסיה אמר כי ״להיות יהודי, פירושו לדעת להודות. לבורא עולם על חסדיו. ובהשוואה לימי חג הפסח, אנו אומרים 'אילו היה שם לא היינו נגאלים'. זכינו והבורא העניק לשליחיו את הכוח והתקווה להציל את שארית הפליטה. אנחנו העדים של העדים, ניצולי השואה מבטיחים לכם; נספר את ההיסטוריה לעולמי עד ונזכור תמיד תוך הודאה. היום השבעה לאסון מירון. נתפלל למען הנשמות הקדושות ונזכור תמיד להודות ולהלל על כל יום ויום כפי שמלמד אותנו דוד המלך; ב'רוך השם יום יום' בבריאות ובשלום״.
לפני שעבר הרב יצחק אזרחי לפני התיבה לתפילה אמר ראש ישיבת מיר כי בתהילים כתוב ״׳אש וברד שלג וקיטור רוח סערה עשה דברו'. וכי אש וברד שלג וקיטור אינם בכלל עושה דברו!? אלא עלינו לדעת שיש תקופות בהן יש רוח סערה. כך בימי השואה. כך בימי הקורונה וכן בהתרגש עלינו אסון מירון. אך זאת עלינו לדעת כי בתקופות האלה של 'רוח סערה', כשהכול מתבלבל, 'עושה דברו' - הכל מאתו יתברך ואין אנחנו יכולים להתיימר דרכי השם. ויתרה מזו; מי שחושב שהוא מבין, זו כפירה״.