חדשות
היום (רביעי, ה-4 לינואר למניינם) הוא יום כתב הברייל הבינלאומי. יום כתב הברייל נערך היום לכבוד יום הולדתו של לואי ברייל - שנולד בכפר הסמוך לפריז ובגיל 3 התעוור לאחר ששיחק במרצע השייך לאביו.
כתב הברייל הוא למעשה כתב הנועד לשימוש של עיוורים. הוא בנוי מאותיות המובלטות על הדף ומאפשר לעיוורים למשש את האותיות ובאמצעות כך להבין מה כתוב. ממציא הרעיון הוא ולנטין הַאוּאִי, שפיתח את השיטה בשנת 1771 - כאשר לימד עיוורים לקרוא כתב רגיל הבנוי בצורה מובלטת על הדף. תלמידו של הַאוּאִי, לואי ברייל היה עיוור בעצמו והמציא לימים את כתב הברייל בו משתמשים כיום - כהשראה משיטה צבאית בה נהגו לקרוא פקודות צבאיות בחשיכה. במקום חלוקה ל-12 כפי שנהגו בצבא, ברייל חילק את השפה ל-6 חלקים. כתב הברייל המקורי כתוב בצרפתית בשל היותם של ולנטין ותלמידו לואי צרפתים במקור. כתב הברייל בעברית התפתח עם השנים על סמך כתב הברייל בצרפתית.
נתון מעניין הוא שרוב העיוורים בישראל כלל לא יודעים לקרוא בכתב ברייל ורק כ-600 עיוורים קוראים אותו כראוי.
כיצד עובד כתב הברייל?
האותיות בנויות ממספר נקודות משתנה, הבנוי על כל מילה שכתובה בשטח מלבני ייעודי. אין אפשרות לכתוב ברייל בגדלים או באופנים שונים אלא בנקודות בלבד. מכיוון שהמקור הוא בצרפתית, הכתב נקרא דווקא משמאל לימין ולא כפי הנהוג בעברית.
ע"פ החוק המקובל בארה"ב ישנו חיוב לכתוב בכתב ברייל במקומות ציבוריים ובסמוך למעליות, אלא שזה לא פותר לחלוטין את מצוקת העיוורים, מכיוון שיש קושי למצוא אותו במקומות מסוימים ומה גם שעיוורים רבים כלל לא יודעים לקרוא כתב ברייל.
עם התפתחות הקידמה הטכנולוגית רוב המחשבים כיום יודעים להפוך כל סוג של כתב, לכתב ברייל. בישראל זכאי אדם עיוור לליווי בעת נסיעה ברכבת וברוב התחנות ישנו חיוב להציב לפחות מכונה אחת לרכישת כרטיס לרכבת, המכילה כתב ברייל. יחד עם זאת, מומלץ לשריין מקום בנסיעה ברכבת מראש על מנת למנוע בעיות.