חדשות
מעקב הקול היהודי פעל בשיתוף עם ארגון "ערי ישראל" וחשף נתונים מדאיגים ביותר: מסתבר כי ערבים שלקחו חלק בפרעות הלאומניות בעת מבצע "שומר חומות" לא ריצו שום עונש מאסר כמתבקש, אלא במקום זאת קיבלו עבודות שירות בקהילה - בבתי אבות ובמרכז רפואי יהודיים.
השופטת מרב גרינברג ציינה בכתב האישום של אחד מהפורעים, צעיר ערבי שהיה קטין במהלך ההתפרעויות: "ביום 11.5.21 בעיצומו של מבצע שומר חומות, נשא הנאשם שני בקבוקי תבערה מלאים בנוזל דליק בדרכו למקום שבו בוצעו הפרות סדר. לאחר שהבחין בשוטרים השליך בקרבת מקום את הבקבוקים ובהמשך נעצר".
הסדר הטיעון שאליו הגיעה הפרקליטות הינו מגוחך ואבסורדי לכל הדעות, כאשר בשל הנסיבות ובהיותו קטין, הוחלט לגזור עליו רק תשעה חודשי שירות בבית החולים לניאדו שבנתניה, וקנס כספי זעום על סך 2,500 שקלים.
ההסדר אושר בידי השופטת גרינברג בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, למרות שגם לפי דבריה, הינו חורג ממדיניות העונשים המקובלת. "מעשיו של הנאשם קשים ומסוכנים. הנאשם החזיק בבקבוקי תבערה המוכנים לשימוש כשהוא בדרכו להפרות סדר ואילולא הבחינו בו שוטרים, יכול והיה נעשה שימוש בנשק כדי לפגוע באחרים, לרבות כוחות משטרה", ציינה השופטת.
ואם לא די בכך, מבית החולים לניאדו נמסר בתגובה כי הצעיר מעולם לא הגיע להתנדב במרכז הרפואי כפי שהתבקש, "לא במסגרת עבודות שירות ולא בכל מסגרת אחרת".
במקרה אחר ב"שומר חומות", מלאז נצאר, ערבי כבן 24 מקלנסווה שהשתתף בהתפרעויות בכביש 5614, צוין בכתב האישום כי "הנאשם חבר לכ-40-50 מתפרעים אלימים, חלקם רעולי פנים, חלקם יורים מנשק אוטומטי, חלקם חוסמים את ציר התנועה וזורקים אבנים, מבעירים אש וחוסמים את הכיכר".
עוד כתב השופט: "עיתוי ההתפרעות חשוב – מדובר בתקופה בה מדינת ישראל היתה נתונה לירי רקטות מסיבי מעזה לעבר ערים במדינה, כאשר כוחות הצבא עוסקים במבצע "שומר חומות" ומשטרת ישראל פרוסה עד אחרון כוחותיה בערים ברחבי המדינה, כאשר התקופה כללה הפרות סדר נרחבות במוקדים רבים ברחבי הארץ". אולם נאצר החליט לחבור למתפרעים "במקום לתמוך במדינה ובמאמציה להפסיק את הירי הרקטי ולהפסיק את התפרעויות האזרחים".
הוחלט לגזור על נאצר 45 ימים בלבד של שירות בבית אבות סיעודי של רשת "בית אור" בכפר סבא, בשל העובדה שהוא רק שהה במקום ולא הואשם במעשה ספציפי. מטעם הקול היהודי נמסר כי לא הושגה תגובת בית האבות בנושא.
ארגון "ערי ישראל" מסר בתגובה: "הטיפול בעבירות לאומניות במישור הפלילי הרגיל מביא לתוצאות בלתי נסבלות. מפגעים שפעלו נגד מדינת ישראל בימיה הקשים, מרצים את עונשם בטיפול באוכלוסיות חסרות ישע. מערכת אכיפת החוק צריכה להפעיל היגיון בריא ולהטיל עונשים המרחיקים את המפגעים מהחברה. על מוסדות הרפואה והסיעוד להיות שומרי סף ולא לאפשר למורשעים על רקע לאומני לבוא בשעריהם".
תגובת שירות בתי הסוהר: "בית המשפט הוא הגורם המוסמך לגזור עונש מאסר בעבודת שירות. יחידת ברקאי, מבצעת הליך בדיקת התאמה של מועמדים מול משטרת ישראל ו/או גורמי בטחון לבחינת מסוכנות, ולאחר מכן, נערך הליך של אבחון והשמה, עבור כל מועמד לריצוי עונש מאסר בעבודת שירות, בהתאם לנתונים אישיים שנבחנים, ובהתאם לצורכי המעסיק, אשר הינו מעסיק וולנטרי. מעבר לכך, לא נוכל לציין מפאת צנעת הפרט".