מבנה בית המשפט העליון בקריית הממשלה
(צילום: Seth Aronstam/shutterstock)

חדשות

הטיוטה שהודלפה: החוק לביטול עילת הסבירות ייפסל בבג"ץ?

צעד חסר תקדים: טיוטת פסק דין של בג"ץ הודלפה וחשפה את כוונת בג"ץ לפסול ככל הנראה את החוק לביטול עילת הסבירות, עם רוב של שמונה שופטים אל מול שבעה שהתנגדו. מערכת המשפט מגנה

תומר כהן
הוספת תגובה
מבנה בית המשפט העליון בקריית הממשלה
(צילום: Seth Aronstam/shutterstock)
אא

לא תטה משפט: טיוטת פסק דין של בג"ץ שהודלפה הערב (רביעי), חושפת כי בג"ץ ככל הנראה עתיד לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות. מהטיוטה עולה כי בהצבעה שנעשתה שמונה שופטים תמכו בפסילת החוק לביטול עילת הסבירות, אל מול שבעה שופטים שהתנגדו לביטול החוק. כך על פי פרסום של עמית סגל מחדשות ערוץ 12 הערב. 

מדובר בהדלפה חריגה בהחלט ובצעד חסר תקדים שבו נחשפת טיוטת פסק דין של בג"ץ לכלי תקשורתי ישראלי. על פי הדיווח, נשיאת בית משפט העליון היוצאת, אסתר חיות, שתומכת אף היא בפסילת החוק, כתבה בפסק הדין שפסקה כי "חוק היסוד מהווה סטייה ניכרת מ'החוקה בהתוות', ועל כן חייב היה להתקבל בהסכמה רחבה, ולא ברוב קואליציוני דחוק". 

דוברות הנהלת בתי המשפט גינתה את ההדלפה חסרת התקדים, והבהירה כי "כתיבת פסק הדין טרם הושלמה. אנו רואים בחומרה רבה הדלפות בלתי מוסמכות ולא נתייחס לכך. פסק הדין יפורסם לאחר שתושלם כתיבתו". 

למוטב לציין כי מדובר בטיוטה שאיננה סופית וככל הנראה תעבור בהמשך עוד שינויים.  

בדיווח נמסר, כך על פי הטיוטה, כי אחד מתומכי ביטול החוק, השופט עופר גרוסקופף, כתב כי "הפטור ניתן לעומדים בראש הפירמידה, אך הדרישה להחיל עליהם את שלטון החוק היא בליבת הציווי כי אין אדם שאינו כפוף לשלטונו של החוק".  

מנגד, השופט יחיאל כשר, שמתנגד לפסילת החוק לביטול עילת הסבירות, הסביר את עמדתו, כאשר לדבריו, "מלאכת תיקון חקיקת חוקי היסוד מצויה בסמכותה של הכנסת, ולא של בית משפט זה". 

השופט נועם סולברג, שמתנגד אף הוא לביטול החוק, כתב: "עמי בעמדתי (שלא לפסול חוקי יסוד) ניצבים רוב שופטיו ונשיאיו של בית משפט זה". 

אחד ממוביליה הבולטים של המהפכה המשפטית, יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, התייחס להדלפת הטיוטה ואמר כי "בימים אלה, כשחבריי ואני בכנסת מעבירים את כל החוקים בהסכמות ובקונצנזוס כדי לשמר את אחדות העם ואחדות הכוחות הלוחמים, מתן פסק דין תקדימי המשנה את עקרונות היסוד של מדינת ישראל על חודו של קול הוא מעשה חסר אחריות לאומית". 

עוד הוא הוסיף כי "אני קורא לבית המשפט העליון ולשופטיו להתעשת ולהתחבר לרוח האחדות והאחריות המפעמת בכל שדרות הציבור, ולהימנע מיצירת מחלוקת לא נדרשת בעם", הוסיף רוטמן, "אני וחבריי נמשיך ונעשה הכל כדי לוודא שלקחי ה-7 באוקטובר יופנמו ושהשינויים הנדרשים וההכרחיים במערכות השלטון כולן ובמערכת המשפט, יתבצעו על ידי נבחרי העם, בהסכמות רחבות, כיאה למדינה דמוקרטית". 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי