כלכלה
מחירה הכלכלי של המלחמה: סוכנות דירוג האשראי הבין לאומית מוד'יס הודיעה אמש (ליל שבת קודש) על הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל מ-A1 ל-A2, ולצידה ניתנה תחזית שלילית לשנה הקרובה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו טען - תוך חילול שבת קודש - כי למרות ההחלטה החריגה, כלכלת ישראל איתנה. "אין קשר לכלכלה, הורדת הדירוג נובעת כולה מהמלחמה". לדבריו, הדירוג יעלה בחזרה "ברגע שננצח במלחמה".
ברקע החשש בירושלים כי סוכנויות דירוג נוספות כמו פיץ' ו-S&P יילכו בעקבות מוד'יס, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר הערב כי הורדת הדירוג נובעת משיקולים פוליטיים. "אין בהודעה טיעונים כלכליים רציניים", כתב סמוטריץ בחשבון ה-X שלו. הוא כינה את ההחלטה "מניפסט פוליטי שמבוסס על תפיסת עולם גיאופוליטית פסימית ומופרכת".
בהודעה הרשמית של הסוכנות נימקו את ההחלטה - שהתקבלה לראשונה אי פעם ביחס לכלכלה הישראלית - בחשש מפני השלכות המלחמה. לטענתם, המערכה שמנהל צה"ל ברצועה "מחלישה את הרשות המחוקקת והמבצעת ופוגעת בחוסנה הפיזיקלי של המדינה בעתיד הנראה לעין".
למעשה, ההחלטה עלולה לפגוע בכלכלה בכמה פרמטרים: ראשית, ייתכן שמשקיעים "יחששו" להלוות כסף לישראל בשל ירידה מסתמנת ביכולת שלה להחזיר את החובות. כפועל יוצא, הריבית על הלוואות כאלה - תעלה משמעותית.
ממילא, בנק ישראל יעדיף שלא ללוות כספים במצב הקיים - ומשאבים מתקציב המדינה יופנו באופן ישיר להחזרת הלוואות, נוכח הריבית הגבוהה, וכדי לצמצם נזקים. מה שיותיר בקופת המדינה פחות כסף לשקם את נזקי הלחימה בגבול הדרומי והצפוני.
את התחזית השלילית הסבירו בסוכנות באפשרות של הסלמה מול חזבאללה, שתעלה את מחיר המלחמה המוערך, תעמיק את הגירעון הצפוי ותגרום להתפוררות בחברה הישראלית. "העלייה בסיכונים הביטחוניים קשורה גם לעלייה בסיכונים החברתיים במדינת ישראל".