שערי המיון בביה"ח סורוקה, ארכיון
שערי המיון בביה"ח סורוקה, ארכיון. (צילום: לע"מ)

חדשות

עומס שיא בבתי החולים: "מעולם לא היה חורף כזה קשה"

מבחינת הצוותים הרפואיים אין שאלה בכלל - אנחנו בעיצומה של מגפה. בבילינסון מעל 138% תפוסה, בהלל יפה 128%. גם בסורוקה, הדסה עין כרם, מאיר וקפלן - כבר אין מיטות לחולים

יובל נפתלי
הוספת תגובה
שערי המיון בביה"ח סורוקה, ארכיון
שערי המיון בביה"ח סורוקה, ארכיון. (צילום: לע"מ)
אא

רופאים ומנהלי מחלקות בבתי החולים השונים בארץ מציגים היום (ראשון) תמונה עגומה ביחס לעומס איתו הם נאלצים להתמודד בימים אלה. לטענתם, מדובר באחת מעונות החורף הקשות ביותר שידעה מערכת הבריאות. "השפעת השנה מזכירה את מגפת הקורונה בכמות החולים שמגיעים", אומר ל-"Ynet", הפרופסור אבישי אליס, יושב ראש האיגוד הישראלי לרפואה פנימית.

העומס החריג מתבטא כמובן בזמני המתנה ארוכים מאוד בחדרי המיון. חלק מהחולים דיווחו כי ישבו יותר מ-30 שעות בתקווה לתפוס מיטת אשפוז באחת המחלקות. גם שיירות האמבולנסים המשתרכות בשערי בית החולים מספרות את הסיפור כולו: מערכת הבריאות לא מצליחה לעמוד בכמות המטופלים.

המחלקות קורסות, הצוותים הרפואיים מיואשים

הנתונים שמסרו בתי החולים כמעט בלתי נתפסים: בבית החולים בילינסון בפתח תקווה מדברים על 138% תפוסה. בהלל יפה שבחדרה, מעל 128%. בבתי החולים מאיר, סורוקה, הדסה עין כרם וקפלן - יותר מ-100% תפוסה. המשמעות - אין מקום לאשפוז חולים, והצוותים נאלצים להידרש לפתרונות יצירתיים. 

"המצב כרגע הוא באמת מייאש", מזדעק אליס. "העומסים הם אדירים. המון אנשים בחדרי מיון וחולים מאוד קשים. אנחנו מדברים על תמונה מאוד קשה ובעייתית, ויותר ממה שהיה לפני שנה או שנתיים".

אחת הסיבות לכך, אומר הפרופסור אליס, היא - איך לא - המלחמה. לוחמי צה"ל שמגיעים עם פציעות שונות, קשות יותר או פחות, משדה הקרב ונזקקים לקבלת טיפול, כמו גם צוותים שחסרים כי הם משרתים במילואים בגבול הצפוני או ברצועת עזה. אלה גם השלכות המלחמה, הוא מבהיר, אבל לא רק. "צריך לבדוק אם זני השפעת שנפוצים כרגע קלעו לחיסון השנה", מציע אליס. "יש בעיקר המון שפעת A".

"אין ספק ששיעורי ההתחסנות השנה לא היה מספקים", הוא מוסיף. בין כך ובין כך, הוא מדגיש: "השורה התחתונה היא שיש מצב מאוד קשה. יש פה מגפה, יש כאן אירוע רב מטופלים וצריך לטפל כמו שמטפלים באירוע רב נפגעים. לא הייתה שום היערכות לתרחיש הזה".

הפרופ' אליס: העומס החריג עולה לנו בחיי אדם

בשנים שעברו, מנהלי המחלקות היו מקבלים דו"ח היערכות לקראת החורף. חלק מבתי החולים היו מקבלי "חיזוק" אנושי לקראת התקופה העמוסה. הפעם, מספר הפרופסור אליס, זה לא קרה. "בוקר אחד מצאנו את עצמנו עם חולים שממתינים במיון ואין מקומות, אמבולנסים שממתינים. זה קרה בוקר אחד, כאילו שזו הפתעה שהחורף הגיע". 

לדבריו, המצב הבלתי נסבל עולה גם בחיי אדם. "לא הייתה שום חשיבה לקראת החורף שמגיע. אנחנו כנראה די בשיא כרגע ואני מניח שייקח עשרה ימים עד שבועיים עד שזה יתחיל לרדת. אנחנו כרגע בשיא העומסים ואנחנו לא פעם מאבדים חולים בגלל הצפיפות במיון". 

דו"ח משרד הבריאות שבחן את מצב התחלואה הנשימתית העלה כי שיעור המחלות "דמויות השפעת" בחורף הנוכחי - הגבוה ביותר מאז 2019. "לא היה לנו את העומס הזה לפני שנה או שנתיים", הסכימה הדוקטור חפצי גרין, מנהלת מחלקה פנימית בקפלן. "אין מספיק מקומות שיקום. המשמעות היא שחולים שסיימו טיפול - אין להם מקום לשיקום".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי