הזהות היהודית בסכנת הכחדה?
אילוסטרציה. (צילום: MICHAEL HATZALAM/shutterstock)

חדשות בארץ

הזהות היהודית בסכנת הכחדה?

ועדת המשנה להגות יהודית במערכת החינוך קיימה היום דיון סוער בנושא פיקוח משרד החינוך על ביצוע תכניות הלימודים בנושא הגות יהודית

אביחי רוזנמן
הוספת תגובה
הזהות היהודית בסכנת הכחדה?
אילוסטרציה. (צילום: MICHAEL HATZALAM/shutterstock)
אא

יו"ר הוועדה, ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן, פתחה את הדיון באמירה חריפה: "כרגע הזהות היהודית שלנו בבתי הספר נמצאת בהכחדה. לאורך השנים העם מוחק את הזיכרון של עצמו".

דבריה של דיסטל-אטבריאן באים על רקע נתונים מדאיגים של משרד החינוך, המצביעים על ירידה משמעותית בהיקף לימודי היהדות בבתי הספר. במהלך השנה האחרונה התקבלו במשרד החינוך 10 תלונות בלבד על היעדר לימודי יהדות, נתון המצביע על חוסר אכיפה מספקת. מחקר של מכון יכין מציג תמונה עגומה עוד יותר: מאז שנת 1937 ועד 2018 חלה ירידה של 70% בלימודי פרקי התנ"ך, מ-300 ל-90 פרקים בלבד. ירידה זו מלווה גם בהצטמצמות משמעותית בהיקף שעות הלימוד.

"זהו פיחות מזדחל", הזהירה דיסטל-אטבריאן. "בישראל של היום, אם אתה לא חרדי, דתי או אוטודידקט, אין לך מושג לגבי היהדות. לתחושתי, הכל צריך להשתנות. הוועדה הזאת תעשה שינוי אמיתי, אם צריך גם בחקיקה. לימודי היהדות ייכנסו לבתי הספר ויקבלו מקום של כבוד".

בדיון הקודם של הוועדה, שהתקיים לפני כשלושה שבועות, הציגה סמדר מורס, מנהלת בית ספר בתל אביב, עמדה נחרצת: "לימודי יהדות צריכים להיות מקצוע ליבה וחובה. נכון להיום, לא נלמדים בחלק מבתי הספר סיפורי התנ"ך. חוסר ההבנה וההיכרות עם סיפורי התנ"ך במדינת ישראל והקשר לחברה אליה הם שייכים – זה איום אסטרטגי על מדינת ישראל".

שר החינוך, יואב קיש, הביע תמיכה נחרצת בדברי חברי הוועדה: "אני ציוני ואני מאמין בנצח ישראל ובכוח שלנו כעם ובהכרת התנ"ך וההיסטוריה המשותפת שלנו. הדבר הזה הכרחי וחייב להיות מעוגן היטב במערכת החינוך. לא יכול להיות מצב שתלמידים לא לומדים תנ"ך, כחלק מהזהות הבסיסית שלנו".

הדיון הסתיים בהחלטה של הוועדה לזמן דיון נוסף בנושא, תוך הבאת נציגים ממשרד החינוך, מורים, אנשי חינוך והורים, במטרה לגבש המלצות לשינוי המצב הנוכחי.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי