ביטחוני
רגע לאחר החלת הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון, המורדים בסוריה יצאו למתקפת פתע הרחבה ביותר בארבע השנים האחרונות נגד משטרו של הרודן בשאר אסד במדינה.
המתקפה הופכת את הקלפים ומעוררת דאגה נוספת במזרח התיכון. נראה כי המורדים ניצלו את העובדה כי חיזבאללה ספג מכה קשה מישראל.
המורדים פתחו את המתקפה ביום רביעי האחרון, עם תחילת הפסקת האש, מתוך מעוזם באידליב שבצפון-מערב סוריה, בהובלת הארגון הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" ותוך שיתוף פעולה עם ארגוני מורדים נוספים מטעם טורקיה. היעד הראשון של המורדים היה העיר חלב, השנייה בגודלה בסוריה, שם הצליחו המורדים לכבוש חלקים נרחבים ולמעה את רוב העיר. מדובר בעיר שבתחילת המתקפה אכלסה 2.3 מיליון איש. בשנת 2012 הצליחו המורדים לכבוש את העיר, אך נאלצו לסגת ממנה בעת מלחמת האזרחים, בעקבות מבצע הפצצות רחב היקף בהובלת צבאו של אסד ובשיתוף עם חיל האוויר הרוסי.
כיבוש העיר כעת בידי המורדים נחשב להישג רציני ומשמעותי של המורדים, שהצליחו אף להשתלט על נמל התעופה הבינלאומי בעיר. בתיעודים שפורסמו, נראים מורדים סורים חוגגים את ההישג ברחובות העיר ומורידים את סמלי המשטר של אסד באין מפריע, תוך התקדמות מהירה במיוחד ובאין מפריע. גורמים בסוריה אישרו כי צבאו של אסד נסוג ממספר אזורים, ובחלק מהתיעודים אף נראים מורדים סורים המוציאים להורג חיילים של אסד. ממשטר אסד נמסר בתגובה לאירועים, כי תהיה מתקפת נגד שתכלול "ארגון מחדש" של הכוחות, במטרה להשיב את השטחים שנכבשו. בתוך כך, המורדים אף הצליחו לכבוש חלקים משמעותיים במחוז אידליב, שברובו הם שולטים ולהתקדם דרומה, לאזור העיר חמה. על אף ההכחשות מצד משטרו של אסד, נראה כי המורדים מצליחים להתקדם לאזור ואף כבשו את העיר מערת א-נעמאן, הממוקמת בדרך.
בעלת בריתו של אסד, רוסיה, סייעה לו באמצעות הפצצות אוויריות שביצעו מטוסי הקרב מבסיס חמיימים בלטקיה, ביו היתר גם בעיר חלב. עד כה דווח על כ-327 הרוגים באזור, כאשר רובם הם מצבא משטרו של אסד או המורדים בסוריה. יחד עם זאת, דווח גם על עשרות אזרחים שנהרגו בתקיפות.
בתוך כך, הנשיא אסד הגיב למתקפה ואמר כי בכוחה של מדינתו לגבור על מתקפת המורדים. סוכנות הידיעות הסורית "סאנא", דיווחה כי אסד שוחח עם נשיא איחוד האמירויות, מוחמד בן זאיד. לדברי הסוכנות, אסד "הדגיש במהלך השיחה כי סוריה ממשיכה להגן על שלמותה הטריטוריאלית מפני כל הטרוריסטים ותומכיהם, ומסוגלת, בעזרת בעלי בריתה, להביס ולחסל אותם – לא משנה כמה חמורות התקפות הטרור שלהם".
המורדים יצאו למתקפת הפתע מתוך המעוז העיקרי שבו הם שלטו במחוז אידליב, אותו הצליחו לכבוש בתום 13 שנים של מלחמת אזרחים. למעלה מחצי מיליון בני אדם נהרגו במהלך מלחמת האזרחים ומיליוני פליטים נאלצו לעזוב את סוריה. על אף שלעיתים נראה כי אסד מפסיד במלחמה הזו, המשטר הצליח לנסוק ולהחזיר שטחים שנכבשו בידי המורדים שוב, בעזרת סיוע של צבא רוסיה, המיליציות הפרו-איראניות וארגון הטרור חיזבאללה. בשנת 2020 ולאחר תיווך של רוסיה וטורקיה, הושגה הפסקת אש בין המורדים לצבא אסד. מאז פסקה מלחמת האזרחים ומשטר אסד הצליח לעמוד בראש במהלך ארבע השנים האחרונות, תוך אחיזה ב-70% משטחה של סוריה. בשאר השטחים שלטו ארגוני מורדים שונים בעלי אינטרסים שונים, שחלקם אף מנוגדים.
חלק מארגוני המורדים, כדוגמת "הייאת תחריר א-שאם", הם בעלי אידיאולוגיה ג'יאהדיסטית. ארגונים נוספים מוגדרים כאסלאמיסטיים ונתמכים בידי נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. כמו כן, חלקים נרחבים בסוריה נשלטים בידי כוחות כורדיים תחת תמיכה של ארצות הברית. בתוך כך, כ-900 חיילים אמריקניים שוהים בימים אלו בסוריה, על מנת למנוע מארגון הטרור דעאש להתבסס מחדש באזור. ארגון הטרור נחלש, אך מחבלי דעאש פועלים עדיין במספר אזורים מדבריים בסוריה.
במתקפה הנוכחית משתפים פעולה מספר ארגוני טרור, כאשר המרכזי שבהם הוא כאמור "הייאת תחריר א-שאם" ("הארגון לשחרור הלבנט"), או בלועזית - HTS. מדובר בארגון סוני בעל אידיאולגיה ג'יהאדיסטית אסלאמיסטית. סוריה ברובה מאכלסת אזרחים סונים, אלא שהאליטה השולטת במדינה ידועה בקרבתה לזרם השיעי, ולכן מקבלת את תמיכתם של איראן וחיזבאללה.
ארגון "הייאת תחריר א-שאם", הוא ארגון ג'יהאדיסטי סוני שמשחק תפקיד מרכזי במלחמת האזרחים בסוריה. הוא הוקם ב-2017, כתוצאה ממיזוג בין חזית א-נוסרה (ANF), שהייתה סניף של אל-קאעידה בסוריה, ומספר ארגונים נוספים. תחילה הארגון שימש כשלוחה של ארגון הטרור העיראקי אל-קאעידה בסוריה, ונקרא "ג'בהת א-נוסרה". את הארגון הוביל אבו בכר אל-בגדדי, שלימים הפך למנהיג "דעאש" הראשון.
לאחר ההכרזה על ניתוק מאל קאעידה, הארגון החדש אימץ את השם "הייאת תחריר א-שאם". מטרתו העיקרית היא להפיל את משטר אסד בסוריה ולהקים מדינה אסלאמית הפועלת על פי חוקי השריעה. הארגון מוגדר בידי האו"ם וארצות הברית כ"ארגון טרור" במשך שנים. יחד עם זאת, ב-2018 ציין הממשל האמריקני כי אין בכוונתו לפגוע באופן ישיר באל-ג'ולאני, כפי שפעל לחיסול מחבלי דעאש.
החשש העיקרי מכאוס ברחבי סוריה, הינו מהרמת ראש של ארגוני טרור קיצוניים כדוגמת דעאש. באירופה למשל, עדיין מתמודדים עם משבר הפליטים הסורים שזרמו למדינות אירופה לאחר מלחמת האזרחים. באשר לישראל, בטווח הקצר נראה כי מדובר ב"שחקן אחד פחות" במלחמה נגדה, כאשר אסד יימנע על פי ההערכות מתקיפה בישראל בעודו נחלש ומאבד שליטה. על פי ההערכות, הוא לא יאפשר העברת נשק דרך סוריה לארגון הטרור חיזבאללה. בטווח הרחוק המשבר בסוריה עלול להוות בעיה קשה לישראל, מכיוון שהמורדים הסונים נחשבים לג'יאהדיסטים קיצוניים ומסוכנים ג'יהאדיסטים בדיוק כמו השיעים המקבלים את תמיכת איראן.