הנגיף המסתורי מסין כבר כאן: האם ישראל עומדת בפני התפרצות מסוכנת?
(צילום: Alex Eidelman/shutterstock/elbud)

חדשות

הנגיף המסתורי מסין כבר כאן: האם ישראל עומדת בפני התפרצות מסוכנת?

מקרים ראשונים של הנגיף שהתפשט בסין זוהו גם בישראל – האם זה הזמן להתחיל לחשוש? כל מה שאתם חייבים לדעת על האיום הבריאותי החדש.

עידו יחזקאל
הוספת תגובה
הנגיף המסתורי מסין כבר כאן: האם ישראל עומדת בפני התפרצות מסוכנת?
(צילום: Alex Eidelman/shutterstock/elbud)
אא

חצי הכדור הצפוני נכנס לעונת השפעת והצטננות, כשבאזורים רבים נרשמת פעילות של פתוגנים מוכרים כמו שפעת, נגיף הקורונה ו-RSV. בסין, לעומת זאת, ההתמקדות כעת היא בנגיף נשימתי פחות מוכר – מטאפניאומווירוס אנושי (HMPV). המרכז הסיני לבקרת מחלות דיווח על עלייה במקרים של מחלות דמויות שפעת, כשהנגיף הזה פעיל בעיקר בקרב ילדים עד גיל 14. HMPV, נגיף עונתי הגורם לשיעול, נזלת, כאב גרון וחום, מופיע במקביל לשפעת ונחשב לגורם השני בשכיחותו לזיהומים נשימתיים בקרב ילדים בסין, אחרי השפעת ולפני נגיפים אחרים כמו רינו-וירוס וקורונה.

המומחים מדגישים כי אין מדובר בנגיף חדש. "נגיף HMPV קיים כבר מאות שנים, מופיע באופן עונתי ואינו מהווה סיבה לדאגה למגפה חדשה", אמר פרופסור סנג'איה סנאיאק, מומחה למחלות זיהומיות מהאוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה. עם זאת, הנגיף תופס תאוצה בעונת החורף הנוכחית ומדווח גם במדינות נוספות כמו הודו ומלזיה.

בארצות הברית נרשמה בשנה שעברה עלייה קלה במקרים לאחר תקופת החגים. על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, בשיא העונה שנרשם במרץ, קרוב ל-11% מהבדיקות היו חיוביות לנגיף, עלייה של כ-36% לעומת הממוצע לפני מגפת הקורונה. למרות זאת, רוב הנדבקים בנגיף אינם מודעים כלל להדבקה, ואין חיסון או טיפול אנטי-ויראלי נגדו. רופאים מטפלים במקרים קשים באמצעות הקלה על תסמינים בלבד.

בישראל דווח על מקרים בודדים בלבד של HMPV, ובמשרד הבריאות ציינו כי הנגיף מוכר ואינו נחשב לחריג. "המקרים שנתגלו לאחרונה הם ברמה עונתית רגילה", מסרו. מחקר עולמי שפורסם בשנת 2020 ב-"Lancet Global Health" מצא כי בשנת 2018, נרשמו יותר מ-14 מיליון מקרים של HMPV בקרב ילדים מתחת לגיל 5, מהם מעל 600,000 אשפוזים ו-16,000 מקרי מוות.

בדיקות HMPV נעשות בעיקר בבתי חולים, ולכן קשה לאמוד את התפוצה האמיתית של הנגיף. מחקרים מראים כי רוב הילדים נדבקים בנגיף עד גיל חמש, והוא יכול במקרים מסוימים להוביל לדלקת ריאות ולתמותה בקרב מבוגרים עם מחלות רקע.

הנגיף מתפשט באמצעות טיפות שנפלטות באוויר בעת שיעול או עיטוש, כמו גם במגע עם משטחים מזוהמים. הוא עמיד ויכול לשרוד על משטחים במשך שעות. תקופת הדגירה שלו, בין שלושה לשישה ימים, דומה לזו של נגיפים נשימתיים אחרים, והדינמיקה הנוכחית שלו בסין תואמת את פעילותו הרגילה ברחבי העולם.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי