מדיני
בלינקן הציג את תוכניתו ל"יום שאחרי" בעזה
ישראל וחמאס נמצאות הערב (שלישי) על סף הסכם לשחרור חטופים, ומעבר לים מנסים לייצר חזון ארוך טווח לרצועת עזה: מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, הציג בנאום שנשא במכון המחקר "המועצה האטלנטית" תוכנית מדינית ליום שאחרי המלחמה ברצועת עזה.
תוכניתו של בלינקן, שיסיים את תפקידו בשבוע הבא עם חילופי הממשל בין ביידן לטראמפ, כוללת הקמת ממשל זמני בעזה שיחליף את שלטון חמאס, בשיתוף פעולה בין הרשות הפלסטינית, תושבים מקומיים ומדינות ערביות.
בלינקן הדגיש כי חמאס לא יובס באמצעים צבאיים בלבד, ויש צורך בתוכנית מדינית שתמנע את חזרת הארגון או התעצמות גורם גרוע ממנו. "בלי תוכנית כזו, חמאס או ארגון אחר יצמחו מחדש," הזהיר. בנוסף, הוא הציע לעגן את עקרונות התוכנית בהחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם.
אלו עיקרי התוכנית שהציג בלינקן:
1. הקמת ממשל זמני בעזה: הרשות הפלסטינית תוביל יוזמה להקמת ממשל זמני שיטפל בנושאים אזרחיים כמו חינוך, בריאות וכלכלה. הממשל יכלול נציגים פלסטיניים מעזה שייבחרו תוך התייעצות עם הקהילות המקומיות, ונציגים מהרשות הפלסטינית.
2. מימון ופיקוח בינלאומיים: הקהילה הבינלאומית תממן את פעילות הממשל הזמני ותפקח עליו, תוך שיתוף פעולה עם נציג מיוחד מטעם האו"ם. הממשל יעביר בעתיד את סמכויותיו לרשות הפלסטינית, "כאשר התנאים יאפשרו זאת".
3. ייצוב המצב הביטחוני: יוקם גוף ביטחוני זמני שיכלול כוחות ממדינות ערב ואנשי ביטחון פלסטיניים שיעברו סינון. תפקידו של הגוף יהיה לשמור על הביטחון, למנוע הברחות נשק ולתמוך בשיקום עזה.
4. שיקום כוחות הביטחון הפלסטיניים: ארצות הברית תתחיל לאמן ולחזק את כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית, כהכנה לנטילת אחריות ביטחונית בעזה.
5. מעורבות מדינות ערב: בלינקן חשף כי מדינות ערביות הביעו נכונות להשתתף ביישום התכנית, אך הציבו תנאים מרכזיים: איחוד עזה ויהודה ושומרון תחת הרשות הפלסטינית, רפורמות מהותיות ברשות הפלסטינית, ושילוב המהלך במסלול להקמת מדינה פלסטינית בעתיד.
שר החוץ האמריקני ציין כי הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה עדיין על השולחן, אך ציין ש"ישראל תצטרך להסכים למסלול להקמת מדינה פלסטינית כתנאי להתקדמות ההסכם".