שיתוף פעולה נדיר: ביידן וטראמפ פעלו יחד מאחורי הקלעים לסגור עסקה
(צילום: Ran Zisovitch/shutterstock/Yehuda Bergstein/Andrew Leyden/Consolidated News Photos)

חדשות בארץ

שיתוף פעולה נדיר: ביידן וטראמפ פעלו יחד מאחורי הקלעים לסגור עסקה

בכירים ישראלים, אמריקנים וקטארים מדווחים על מהלך דיפלומטי יוצא דופן שהביא לסיום 15 חודשי לחימה בעזה. כיצד נשיא יוצא ונשיא נבחר הצליחו לפעול יחד?

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
שיתוף פעולה נדיר: ביידן וטראמפ פעלו יחד מאחורי הקלעים לסגור עסקה
(צילום: Ran Zisovitch/shutterstock/Yehuda Bergstein/Andrew Leyden/Consolidated News Photos)
אא

שיתוף פעולה נדיר בין הנשיא היוצא ג'ו ביידן לנשיא הנבחר דונלד טראמפ הוביל לעסקת חטופים ולהפסקת אש בעזה, כך מדווחים בכירים אמריקנים, ישראלים וקטארים. העסקה סיימה יותר מ-15 חודשים של לחימה אינטנסיבית, ומסמנת רגע חסר תקדים ביחסי ארה"ב עם ישראל והמדינות המתווכות.

ההודעה הרשמית והמאמצים הדיפלומטיים
ראש ממשלת קטאר, שייח' מוחמד בן עבד אל-רחמן אל-ת'אני, הכריז במסיבת עיתונאים על העסקה, והדגיש את שיתוף הפעולה בין שני הממשלים בארה"ב. "מה שארה"ב עשתה הוביל לרגע הזה", אמר.
ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, שוחח תחילה עם טראמפ והודה לו על תרומתו לעסקה. רק לאחר מכן התקשר להודות גם לביידן.

מאחורי הקלעים: מהלך המשא ומתן
סטיב וויטקוף, שליחו של טראמפ, שיחק תפקיד מרכזי בהובלת המשא ומתן. הוא נפגש בדוחא עם ראש ממשלת קטאר, בדרישה ללחוץ על חמאס להסכים להסכם עד כניסת טראמפ לתפקיד ב-20 בינואר.
לאחר מכן, נפגש וויטקוף בישראל עם נתניהו, שם דרש להעלות את רמת המעורבות הישראלית. בעקבות זאת נשלחו ראשי המוסד והשב"כ לדוחא כדי לסגור את פרטי העסקה.

המשא ומתן בדוחא
השיחות התנהלו בבית הארחה ממשלתי בקטאר. צוותי חמאס, ישראל והמתווכים הקטארים והמצרים עבדו ללא הפסקה במשך 96 שעות. הם דנו בפרטים מורכבים כמו שחרור החטופים, פריסת כוחות צה"ל בעזה, סיוע הומניטרי, וסדר שחרור האסירים הפלסטינים.

לחצים פוליטיים ואישיים
הודעה שפרסם טראמפ ברשת החברתית Truth Social, שבה הזהיר מפני "גיהנום במזרח התיכון" אם החטופים לא ישוחררו, תרמה ליצירת תחושת דחיפות בקרב הצדדים המעורבים. במקביל, צוותי ביידן וטראמפ עבדו במקביל כדי להפעיל לחץ על המתווכים ועל נתניהו.

תוצאה של שיתוף פעולה יוצא דופן
בכירים ישראלים ואמריקנים הדגישו כי העסקה לא הייתה מתאפשרת ללא הלחץ המשותף של ביידן וטראמפ. העבודה המשותפת שידרה מסר ברור לכל הצדדים, שארה"ב מחויבת לעסקה גם מצד הנשיא היוצא וגם מצד הנשיא הנכנס.

בעוד שביידן וטראמפ מיהרו לייחס לעצמם את הקרדיט על העסקה, בכירים המעורבים טענו שהקרדיט מתחלק בין השניים.
"זה היה שיתוף פעולה נדיר שבו שניהם שיחקו תפקיד מפתח," אמר בכיר אמריקני.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי