חדשות בארץ
בצל ההכנות לאישור סופי של עסקת החטופים והפסקת האש, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הלילה שיחת ועידה עם צוות המשא ומתן בדוחא. במהלך השיחה, עדכן הצוות על ניסיונות מצד חמאס לשנות סעיפים בהסכם ברגע האחרון. לדברי גורמים בלשכת ראש הממשלה, חמאס דרש לשנות את הקריטריונים לשחרור אסירים ביטחוניים, מהלך שישראל רואה בו חציית קו אדום. "הנחיית ראש הממשלה היא ברורה: להיצמד להסכם המקורי ולא לאפשר כפייה של שינויים," נמסר בהודעה רשמית.
אישור העסקה בקבינט המדיני-ביטחוני
בכירים במערכת הביטחון מעריכים כי אישור העסקה בקבינט יתקיים היום בשעות הבוקר, ויישומה יחל כבר ביום ראשון. על פי המתווה שסוכם, ישראל תפעיל מנגנון שחרור מדורג, שבמסגרתו יושבו תחילה שלוש נשים ישראליות שאינן חיילות. בהמשך, צפוי שחרור הדרגתי של יתר החטופים על פני כמה שבועות.
מתווה השחרור והשלכותיו
במסגרת העסקה, יחל תהליך הדרגתי של שחרור אסירים פלסטינים, אשר צפוי להתרחש במקביל להחזרת החטופים. בין הנושאים המרכזיים שסוכמו:
משמעויות אזוריות ושינוי פריסת הכוחות
חלק מרכזי נוסף בעסקה הוא התחייבות ישראלית לנסיגה הדרגתית מאזור ציר פילדלפי, בסיוע המתווכים הקטארים והמצרים. על פי הדיווחים, הנסיגה תתבצע בשלבים, כאשר פריסת הכוחות החדשה תושלם בתוך כ-50 ימים. גורמים המעורבים במשא ומתן ציינו כי המהלך נועד להפחית את החיכוך בשטח ולהעניק לחמאס תמריצים לעמידה בהסכם.
דינמיקה של משא ומתן תחת לחצים
המו"מ, שהתנהל תחת לחצים כבדים ובתיווך קטארי-מצרי, כלל רגעי משבר, אך בסופו של דבר הצליח להתגבר על מכשולים רבים. נציגי המתווכים פעלו ללא הפסקה כדי לגשר על הפערים בין הצדדים, כשבמקביל צוות המשא ומתן הישראלי התבקש לשמור על קשיחות בעמידה על תנאי העסקה.
מה הלאה?
אם העסקה תצא לפועל כפי שתוכננה, היא תהווה צעד משמעותי להפסקת הלחימה ולחידוש היציבות באזור. עם זאת, הדרך ליישום מלא עודנה רצופה אתגרים, והצלחת ההסכם תלויה בשיתוף פעולה ובאמון בין הצדדים.