חדשות בארץ
בתי החולים בישראל מתמודדים עם עומסים חריגים בעקבות גל שפעת משמעותי. מאז תחילת עונת החורף דווח על 515 מקרים מאומתים של חולי שפעת, מתוכם 136 אושפזו במחלקות טיפול נמרץ או מוגבר. המערכת הרפואית נתונה ללחץ כבד, כשמחלקות פנימיות וחדרי המיון מתפקדים מעבר ליכולתם.
בשבוע החולף נרשמו עומסים יוצאי דופן במיון: בית החולים רמב"ם דיווח על תפוסה של יותר מ-200%, ובסורוקה נרשמו 150%. גם בוולפסון ובבתי חולים נוספים דווח על מצבים דומים.
לדברי רביע סלאמה, האח האחראי במיון רמב"ם, "המתנה לטיפול ראשוני עשויה להגיע לארבע שעות, והעומס במיון גורם לאמבולנסים להמתין במסדרונות".
גל התחלואה השנה כולל מספר חריג של מקרי תמותה, בהם ילד בן חמש מבת ים שהתמוטט בביתו ונפטר לאחר שהובהל לבית החולים וולפסון. הילד לא חוסן ולא סבל ממחלות רקע. בסורוקה נפטרה אישה בת 40 מסיבוך של שפעת, ושני חולים נוספים מאושפזים במצב קשה, בהם גבר בשנות ה-50 המחובר למכשיר אקמו.
ד"ר דוד ששה, מומחה למחלות זיהומיות בקופת חולים מאוחדת, הסביר: "השנה אנו רואים זנים אלימים יותר של הנגיף, מה שמוביל לתחלואה קשה יותר גם אצל צעירים".
על אף יעילותו של החיסון העונתי, שיעור המתחסנים בישראל נותר נמוך – רק 15%. מומחים מזהירים כי אחוזי ההתחסנות הנמוכים עלולים להחמיר את המצב. "אנחנו בתחילת שיא התחלואה", מסרה פרופ' יסמין מאור מבית החולים וולפסון, "עדיין לא מאוחר להתחסן ולהפחית את הסיכון למחלה קשה".
הגל הנוכחי מדגיש את האתגרים שבהם נתקלת מערכת הבריאות הישראלית בעונת החורף. עם עומסים כבדים, מקרי תמותה חריגים ותפוסה מלאה במחלקות, המערכת נדרשת להתמודד עם מציאות מורכבת שבה מניעה ותחזיות מדויקות הן המפתח להקלת הלחץ ולהצלת חיים.