חדשות בארץ
הפסקת האש תיכנס לתוקף היום (ראשון) בשעה 8:30 בבוקר, 415 ימים אחרי תום הפסקת האש בעסקה הראשונה מול חמאס ב-1 בדצמבר 2023, ו-471 ימים אחרי פרוץ המלחמה בטבח 7 באוקטובר. שלוש החטופות הראשונות במסגרת העסקה אמורות להשתחרר בשעות הערב, ומיד אחר כך תשחרר ישראל בתמורה אליהן 90 מחבלים.
חמאס, בניגוד להבטחות קודמות, לא העביר את שמות המשוחררות עד לשעה 16:30, אך לפי דיווחים ערביים הוא היה אמור לעשות זאת "עם עלות השחר", אחרי שהיה אמור להעביר אותן ל"מקום בטוח". גם בישראל מעריכים שחמאס יעביר את השמות, ולא חוששים בשלב זה לקיום המתווה כמתוכנן. גורם בעזה טען בשיחה עם ווינט כי מדובר בעיכוב לוגיסטי, שנובע לכאורה בשל קשיי תקשורת בין פעילי חמאס וקושי להגיע להסכמה על שמות ומיקומים, כאשר מטוסי חיל האוויר עדיין חגים באוויר.
במסגרת העסקה, בשלב הראשון שיימשך 42 ימים, צפויים להשתחרר 33 חטופות וחטופים. הראשונות שישוחררו הן החטופות מהקיבוצים ומהנובה, ואחר כך חמש התצפיתניות. החטופים החיים אמורים להשתחרר לפני החללים. על פי ההערכות בישראל, מתוך 33 החטופים שיוחזרו בשלב א' – לפחות 25 נמצאים בחיים.
במסגרת העסקה מיועדים לשחרור עד 1,904 מחבלים – בהם 737 אסירים ו-1,167 תושבי רצועת עזה שמוחזקים במשמורת שב"ס או צה"ל, ולא היו מעורבים בטבח 7 באוקטובר. המספר הזה אינו סופי וצפוי כנראה להיות נמוך יותר, כיוון שחלק מהחטופים אינם חיים.
בצה"ל נערכים לקליטת המשוחררים תחת מבצע "כנפי דרור", והקימו שלוש נקודות קליטה ברעים, כרם שלום וארז. שישה בתי חולים ערוכים לקליטתם, ארבעה מהם במרכז: איכילוב, בילינסון, שיבא בתל השומר ובית החולים שמיר-אסף הרופא. בתי החולים ברזילי וסורוקה נקבעו כ"יעדי קיצור" למקרים המורכבים.
במסגרת ההסכם צה"ל אמור לסגת מאזורים מאוכלסים, ולשמור על שליטה באזור חיץ של כ-700 מטר לאורך הגבול של הרצועה עם העוטף. בציר פילדלפי אמורה להשתנות הפריסה בשלב הראשון, אך נסיגה ממנו אמורה להתחיל רק ביום האחרון של שלב זה. במהלך ימי הפסקת האש תוגבל פעילות חיל האוויר בשמי הרצועה.
ישראל קיבלה מכתב ערבויות מנשיא ארה"ב ביידן שמעגן את זכותה לחדש את הלחימה אם לא תהיה הסכמה על מעבר לשלב ב'. המתווכות מקוות שייווצר מומנטום שימנע את חידוש הלחימה, כאשר לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, שליח הנשיא הנכנס טראמפ נתן ערובה לחמאס שארה"ב תעודד "משא ומתן משמעותי" על השלב השני.
במסגרת ההסכם, מעבר רפיח ינוהל על ידי פלסטינים שאינם אנשי חמאס, ויהיו מאושרים על-ידי שב"כ. הם יפעלו במסגרת ארגון בינלאומי וכל המעבר יהיה מכותר על-ידי צה"ל. ישראל אמורה לאפשר כניסת עד 600 משאיות סיוע הומניטרי ביום.