חדשות בעולם
סטיב וויטקוף, שליחו של נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ למזרח התיכון, בוחן אפשרות לבקר בעזה כחלק ממאמציו לקדם את הפסקת האש המתגבשת בין ישראל לחמאס, אשר צפויה להיכנס לתוקף בקרוב. מקורות המעורים במגעים ציינו כי הביקור, אם ייצא לפועל, נועד לאפשר לוויטקוף לקבל תמונה ישירה על המצב בשטח, ללא תלות בדיווחים המתקבלים מהצדדים המעורבים.
גורמים המקורבים לשליח האמריקני מסבירים כי הפסקת האש נמצאת בנקודה קריטית, כאשר כל אירוע בלתי צפוי עלול להכשיל את ההסכם. החשש המרכזי הוא מהתערבות של גורמים קיצוניים, הן מהצד הפלסטיני והן מהצד הישראלי, שעלולים לנסות לפגוע במאמצי הפיוס.
כחלק מתהליך המו"מ, הצוות האמריקני מתמקד גם בסוגיות רחבות יותר, בהן שיקום רצועת עזה והקלה על המשבר ההומניטרי החריף הפוקד את האזור. אחת ההצעות שעלו בדיונים היא רילוקיישן זמני של תושבים פלסטינים למדינות אחרות, בהן אינדונזיה. עם זאת, הרעיון נתקל בהתנגדות נרחבת מצד הפלסטינים ומנהיגים בעולם הערבי, שחוששים כי מדובר בצעד שיוביל לעקירה קבועה.
בתוך כך, הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה, כפי שהובטח במסגרת ההסכם, נותרת אתגר מרכזי. בישראל חוששים כי חמאס ינצל את המשלוחים לטובת מטרות צבאיות, בעוד שבתוך הרצועה הדיווחים מצביעים על החרפת הרעב, התפשטות מחלות ומשבר כלכלי חסר תקדים.
שליחו של טראמפ, בעל קשר אישי ארוך שנים עם הנשיא הנבחר, פועל תחת הנחיה ברורה: להשיב את החטופים לישראל. בפגישותיו עם גורמים ישראלים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הדגיש וויטקוף כי הצלחת העסקה תלויה גם בוויתורים ישראליים. בפגישה עם נתניהו, שהוגדרה כ"ישירה ובלתי מתפשרת", הובהר כי יש לשלוח נציג בכיר לדוחא לצורך מו"מ מיידי, המסוגל לקבל החלטות בשטח.
בניסיון להפעיל לחץ על ישראל, שליחו של טראמפ הזכיר את הצעדים שטראמפ נקט לטובת ישראל במהלך כהונתו הראשונה, בהם העברת השגרירות לירושלים והכרה ברמת הגולן. "אם אתה לא מתכוון לקדם את העסקה, אמור זאת בגלוי," אמר וויטקוף לנתניהו, לפי מקור המקורב לשיחות.
בעוד המגעים מתקדמים, חלק מהסוגיות הרגישות – בהן מנגנון הכנסת הסיוע ההומניטרי, פריסת כוחות צה"ל בצפון הרצועה והסדרת החזרת פלסטינים עקורים – נותרו פתוחות. גורמים המעורים בתהליך מודים כי הדרך לייצוב המצב באזור עדיין ארוכה ומלאת אתגרים.