חדשות בריאות
משרד הבריאות פרסם היום (רביעי) את דוח העישון לשנת 2023, המוגש לכנסת במסגרת חוק חובת הדיווח על נזקי עישון מוצרי טבק. הדוח מציג תמונת מצב מדאיגה על היקף העישון ונזקיו בישראל, ומטרתו להעלות את המודעות הציבורית ולחזק את המאבק בתופעה.
על פי ההערכות, למעלה מ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל מעשנים, והעישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, מתוכם כ-10% בקרב לא-מעשנים שנחשפו לעישון כפוי. עישון מהווה גורם מרכזי לתחלואה במחלות כמו סרטן, מחלות לב, שבץ, סוכרת ומחלות נשימה. ברמה העולמית, כ-8 מיליון בני אדם מתים מדי שנה כתוצאה מעישון, ומחצית מכלל המעשנים צפויים לסבול ממחלות קשות הקשורות בו.
השפעת המצב הביטחוני על מגמות העישון
ראש חטיבת בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס, ציינה כי מאז ה-7 באוקטובר נרשמה עלייה משמעותית במספר המעשנים, בעיקר בקרב אוכלוסיית המפונים. "בסקרים שערכנו, נמצא כי 4.5% מאוכלוסיית המפונים החלו לעשן, לעומת 2.5% בכלל האוכלוסייה. בנוסף, 56% מהמעשנים מדווחים על הגברת השימוש במוצרי טבק ואידוי מאז תחילת המלחמה", אמרה. נתוני רשות המיסים אף מצביעים על עלייה בצריכת סיגריות ומוצרי טבק.
פערים באוכלוסייה: השפעת מגדר, מגזר והשכלה
הדוח מצביע על פערים משמעותיים בשיעורי העישון בין מגזרים וקבוצות שונות:
סקר נוסף הראה כי בקרב גברים ערבים 21.8% מעשנים 20 סיגריות ביום, לעומת 5.8% בלבד מהגברים היהודים.
חשיפה לעישון כפוי והשלכותיו
40% מהאוכלוסייה בישראל מדווחים על חשיפה לעישון כפוי בבית, עם שיעור גבוה במיוחד בקרב המגזר הערבי (59%). החשיפה לעישון במקומות עבודה, באירועים, במקומות בילוי ובתחבורה פרטית וציבורית נותרה גבוהה, דבר שמעלה את הסיכון הבריאותי גם עבור אלו שאינם מעשנים.
צעירים במעגל העישון
13%-16% מהילדים בכיתות ה'-י"ב התנסו בעישון סיגריות, נרגילה או סיגריות אלקטרוניות, כאשר התופעה נפוצה יותר בקרב בנים, ובעיקר מהמגזר הערבי. כ-25% מהתלמידים התנסו בעישון טבק לראשונה בגיל 12 או לפניו.
המאבק בעישון: מה נעשה ומה מתוכנן?
משרד הבריאות פעל במהלך השנים 2023-2024 למאבק בעישון בדרכים שונות:
דברי בכירי משרד הבריאות
שר הבריאות אוריאל בוסו הדגיש: "אנו ממשיכים לפעול לצמצום החשיפה לעישון, במיוחד בקרב בני נוער. לצד זאת, אנו מתמודדים עם חברות הטבק שמנסות לחדור לשוק בדרכים מתוחכמות. אני קורא למעשנים להיעזר במוקד הגמילה הטלפוני ובשירותים המוצעים דרך קופות החולים".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף: "המאבק בעישון נמצא בראש סדר העדיפויות. עישון הוא גורם המוות המוביל שניתן למניעה. סיגריות אלקטרוניות נתפסות כמזיקות פחות, אך הן מסוכנות במיוחד לילדים ולנוער. אנו מחויבים להמשיך לפעול להגבלת הנגישות למוצרי עישון, לניטור ולחיזוק תהליכי גמילה".
משרד הבריאות מתחייב להמשיך להוביל את המאבק בעישון ובנזקיו, מתוך מטרה לשמור על בריאות הציבור ולמגר את התופעה המסוכנת.
תיקון הנפטרים הגדול בעולם! אל תפספסו את ההזדמנות להציל את נשמת יקירכם. לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו