חדשות בעולם
נשיא ארצות הברית הנכנס, דונלד טראמפ, החל את כהונתו בסערה כשהכריז על פרישת ארצות הברית מארגון הבריאות העולמי (WHO). ההחלטה, שעליה חתם טראמפ הלילה(שלישי) בצו נשיאותי, עוררה סערה פוליטית ובריאותית, בעיקר בשל ההקשר של מגפת הקורונה שהסעירה את העולם. בעת החתימה על הצו בחדר הסגלגל, אמר טראמפ: "אנחנו נפטרים מהשפעות ממשל ביידן. זה סרטן, סרטן שפגע בנו מספיק".
הצו והשלכותיו
ההודעה על הפרישה פורסמה שמונה שעות בלבד לאחר שטראמפ נשבע אמונים, כחלק מבליץ צווים נשיאותיים ביום הראשון לכהונתו. במהלך אירוע חגיגי באצטדיון "ארנה וואן" בוושינגטון, בו השתתפו גם משפחות החטופים מעזה, חתם טראמפ על ביטול 78 צווים שהנהיג ממשל ביידן. "תדמיינו את ביידן עושה דבר כזה," התבדח הנשיא מול קהל נלהב.
הצו כולל ביקורת נוקבת על ארגון הבריאות העולמי, שלדברי טראמפ, "מושפע יתר על המידה מלחצים פוליטיים, בייחוד מצד סין". הוא טען שהארגון דרש מארצות הברית תשלומים בלתי הוגנים, בעוד מדינות אחרות, כמו סין, נהנו מהטבות לא פרופורציונליות.
ביטול תמיכה ושינוי מדיניות
במסגרת ההחלטה, יוקפאו העברות כספים וסיוע ל-WHO, והארגון יפסיד את התרומות האמריקניות שהיוו חלק מרכזי מתקציבו. תקציבו השנתי של הארגון, שעומד על כ-6.8 מיליארד דולר, נשען באופן משמעותי על ארצות הברית, שתרמה בשנה האחרונה 1.284 מיליארד דולר – יותר מכל מדינה אחרת.
טראמפ הדגיש את עמדתו בנוגע לארגון: "ארגון הבריאות העולמי לא עמד בציפיות. תרמנו מיליונים, ואילו סין, עם אוכלוסייה של 1.4 מיליארד, שילמה סכומים מגוחכים. לא נסכים להיות 'כספומט' עולמי יותר".
חששות ותגובות בעולם הבריאות
מומחי בריאות הציבור מביעים דאגה עמוקה מהפרישה, ומזהירים שהיא עלולה להחליש את מעמדה של ארצות הברית ככוח מוביל בתחום הבריאות העולמית. החשש המרכזי הוא שפגיעה בשיתוף הפעולה עם WHO תקשה על התמודדות עם מגפות עתידיות ותפגע בגישה לנתונים קריטיים על בריאות הציבור.
לדברי מומחים, הפרישה עלולה להשליך גם על מדינות עניות שתלויות בתמיכת הארגון במשברים כמו התפרצות האבולה או אסונות טבע. "הפסקת התמיכה בארגון יכולה לערער את התגובה העולמית לאיומים בריאותיים עתידיים," הזהיר אחד מהם.
ארגון הבריאות העולמי – עבר, הווה, עתיד
ארגון הבריאות העולמי הוקם ב-1948, בין היתר ביוזמת ארצות הברית, כדי להתמודד עם אתגרים בריאותיים גלובליים. לאורך השנים, הארגון הוביל יוזמות מרשימות, כמו מיגור מחלת האבעבועות השחורות, לצד ניהול משברים כגון מגפת הקורונה.
בעוד טראמפ מצדיק את ההחלטה בנימוקים כלכליים ופוליטיים, רבים סבורים שהפרישה מסמלת נסיגה מהובלה עולמית – רגע שעשוי לעצב מחדש את יחסי הכוחות בזירה הבריאותית הגלובלית.
תיקון הנפטרים הגדול בעולם! אל תפספסו את ההזדמנות להציל את נשמת יקירכם. לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו