הגבול רותח: צה"ל, חיזבאללה והמאבק על דרום לבנון – מה יקרה ביום ראשון?
(צילום: Dmitrieva Lidiya/shutterstock/Artikom jumpamoon)

חדשות בארץ

הגבול רותח: צה"ל, חיזבאללה והמאבק על דרום לבנון – מה יקרה ביום ראשון?

אלפי לוחמי צה"ל ממתינים להחלטה דרמטית: האם הנסיגה המתוכננת תצא לפועל, או שישראל תדרוש דחייה כדי לטפל בתשתיות הטרור שנותרו בדרום לבנון?

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
הגבול רותח: צה"ל, חיזבאללה והמאבק על דרום לבנון – מה יקרה ביום ראשון?
(צילום: Dmitrieva Lidiya/shutterstock/Artikom jumpamoon)
אא

אלפי לוחמי צה"ל פרוסים לאורך גבול לבנון, ממתינים להחלטות הדרג המדיני בנוגע להמשך הפעילות בדרום לבנון. לפי הסכם הפסקת האש, ביום ראשון הקרוב אמורים כוחות צה"ל לסגת, ולהותיר את האחריות הביטחונית בידיהם של צבא לבנון וכוחות יוניפי"ל.

צה"ל ניצב בפני אתגר עצום: טיפול בתשתיות טרור נרחבות ומאגרי נשק שנותרו בכפרים שעדיין לא נחקרו. בכירים בצבא מבקשים דחייה בלוח הזמנים, מתוך הבנה שעבודה יסודית נדרשת כדי למנוע את התעצמות חיזבאללה באזורים הקרובים לגבול.

מאמצי ניקוי תשתיות: הישגים לצד אתגרים

במהלך החודשים האחרונים הצליחו כוחות צה"ל לאתר ולהשמיד כמויות אדירות של אמצעי לחימה, ביניהם למעלה מ-6,800 משגרי RPG וטילי נ"ט, 9,000 מטעני חבלה, ומאות מערכות טכנולוגיות. עם זאת, שטחים נרחבים בדרום לבנון, במיוחד מדרום לנחל הליטני, נותרו מחוץ להישג יד.

גורמים בצה"ל מעריכים כי יידרשו לפחות 30 ימים נוספים להשלמת המשימה, אך הסכם הפסקת האש מחייב את הנסיגה כבר ביום ראשון הקרוב.

מבחן לצבא לבנון ולהסכם

ההסכם שנחתם לפני חודשיים קובע כי צבא לבנון הוא היחיד שזכאי לפעול בדרום המדינה. עם זאת, גורמים צבאיים בישראל מביעים ספק באשר ליכולתו לעמוד במשימה ולהשתלט על התשתיות שהותיר חיזבאללה מאחור.

סא"ל (מיל') שרית זהבי, נשיאת מכון "עלמא", מזהירה כי תשתיות חיזבאללה עדיין פעילות במידה רבה. לדבריה, האחריות להבטחת השקט מוטלת על צה"ל: "אסור לאפשר למפלצת לגדול. חייבים לסמן קווים אדומים ברורים."

מתיחות בגבול ושאלת האמון

בינתיים, בצפון הארץ שוררת תחושת חוסר ביטחון. ראשי רשויות בגבול מביעים ספק ביכולת צבא לבנון להרחיק את חיזבאללה ומסרבים להמליץ לתושבים לשוב לבתיהם. משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר, קורא להותיר את כוחות צה"ל בדרום לבנון לפחות לשנה נוספת: "לא ניתן לסמוך על אף גורם מלבד צה"ל."

גם בלבנון עוסקים בשאלת הנסיגה הישראלית. נשיא לבנון הנכנס, ג'וזף עאון, מדגיש את הצורך בעמידה בלוחות הזמנים, בעוד שחיזבאללה מאיים בהסלמה אם ישראל לא תיסוג במועד שנקבע.

מבט קדימה: אחריות גלובלית

בזירה הבינלאומית, ממשל ארה"ב והאו"ם עוקבים מקרוב אחר המתרחש. לצד הלחץ לנסיגה ישראלית, ישנה דרישה לשקיפות ולקיום ההתחייבויות מצד צבא לבנון. "ההסכם הוא הזדמנות לשינוי," אומרת זהבי, אך מוסיפה: "אם חיזבאללה יישאר בממשלה, השינוי לא יהיה משמעותי."

להמשך קריאה

תיקון הנפטרים הגדול בעולם! אל תפספסו את ההזדמנות להציל את נשמת יקירכם. לחצו כאן >>>

מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי