רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

אורז שהוא גם בשר? מהפכת המזון שמטלטלת את עולם הכשרות
אורז שהוא גם בשר? מהפכת המזון שמטלטלת את עולם הכשרות

חדשות בעולם

אורז שהוא גם בשר? מהפכת המזון שמטלטלת את עולם הכשרות

מדענים בדרום קוריאה פיתחו "אורז בשרי" – גרגרי אורז מתורבתים עם חלבון מן החי. האם זה כשר? הפיתוחים החדשים מציבים אתגרים הלכתיים – ומעוררים דיון סוער בעולם היהודי.

אוריאל פדרמן
הוספת תגובה
אורז שהוא גם בשר? מהפכת המזון שמטלטלת את עולם הכשרות
אורז שהוא גם בשר? מהפכת המזון שמטלטלת את עולם הכשרות
אא

במעבדה קטנה בסיאול, צוות מדענים דרום-קוריאנים שוקד על פרויקט שעשוי לחולל שינוי היסטורי בתזונה האנושית. תחת הנהגתו של פרופ' הונג ג'ין-קי, המדענים פיתחו מוצר חדשני הנקרא "אורז בשרי" – גרגרי אורז מתורבתים, עמוסים בחלבון מן החי שנוצר מתרבית תאי בקר. השיטה מבטיחה לספק חלבון איכותי בצורה אתית וידידותית לסביבה, ללא פגיעה בבעלי חיים.

המהפכה הטכנולוגית הזו, לצד יוזמות אחרות בתחום המזון המתורבת, מציגה גם אתגרים הלכתיים מורכבים, שמטרידים את פוסקי זמננו.

בשר מתורבת – מהפכה מדעית עם שאלות אתיות והלכתיות

ה"בשר המתורבת" נוצר מתאי גזע שמתרבים בתנאי מעבדה, ומספקים חלופה לבשר שמיוצר מגידול בעלי חיים. לצד ההיבטים הסביבתיים והאתיים, תהליך זה מעלה שאלות הלכתיות רבות:

1. האם "בשר מתורבת" אסור בבישול עם חלב?

היות שבשר מתורבת מיוצר במעבדה ולא מהחי באופן מסורתי, קיימת שאלה אם יש לו דין "בשר" לענייני איסור בשר וחלב. פוסקים רבים מתלבטים אם מדובר במעשה ידי אדם שאינו טבעי ולכן פטור מדינים אלו, או שמא יש לו מעמד הלכתי של בשר לכל דבר.

2. השימוש בסרום דם בתהליך הייצור

בשלב הראשוני, התאים גדלים בסרום שמופק מהדם, מה שמעלה שאלה אם יש כאן איסור דם. גם אם הסרום בטל בתהליך, הוא נחשב "דבר המעמיד" שאינו בטל לפי ההלכה.

3. מקור התאים – האם צריך להפיקם מבהמה כשרה?

שאלה נוספת נוגעת למקור התאים: האם מותר להשתמש בתאים מבעלי חיים טמאים, נבילות, או אף מבעלי חיים חיים? האם מדובר באיסור "אבר מן החי" אם התאים מופקים מבהמה בחייה?

4. האם הבשר החדש זקוק לשחיטה?

גם אם התאים הופקו מבהמה שנשחטה, יש לברר אם הבשר המתורבת שנוצר בתרבית נחשב "פנים חדשות" ואינו דורש שחיטה, או שמא הוא ממשיך לשאת את דינו ההלכתי של הבשר המקורי.

5. ציפוי האורז בג'לטין דגים

ה"אורז הבשרי" מצופה בג'לטין דגים. האם יש כאן איסור של דג ובשר יחד, או שהשילוב מותר?

תחליפי חלבון מבוססי דם – סוגיות הלכתיות

תחליף חלבון חדש שמיוצר בסקנדינביה מציע פתרון לתעשיית הקונדיטוריה, אך גם הוא מעלה שאלות הלכתיות. החלבון מופק ממרכיבים המצויים בדם בעלי חיים שאינם כשרים, בעיקר במרכיביו הלבנים (WBC).

1. איסור דם – דאורייתא או דרבנן?

הדיון מתמקד במעמד ההלכתי של החלבון המופק: האם דם שבושל הוא איסור דאורייתא, או שאולי יש כאן שינוי מהותי שמקל על השימוש בו?

2. "פנים חדשות באו לכאן"

יש לבחון אם תהליך הייצור גורם למוצר הסופי להיחשב כ"פנים חדשות", ולכן אינו אסור.

3. איסור מסחר בנבילות וטריפות

אם המוצר נמכר לאינו-יהודי, יש לדון האם מדובר בעבירה על איסור מסחר בנבילות וטריפות, או שהשימוש בו מותר מסיבות מסחריות.

כוסות קלקר – האם יש איסור בשימוש?

גם בעולם האריזות והמזון החד-פעמי עולות שאלות מעניינות. כוסות קלקר (FOAM CUPS) מיוצרות מחומר המכיל תערובת של שומן בעלי חיים טמאים (TALLOW). כמות השומן היא זעירה ביותר – 1/350, והיא פגומה בטעמה.

1. בטלות באיסור

כמות השומן קטנה מאוד, והיא נחשבת "פגומה". האם ניתן להשתמש בכוסות הללו לכתחילה, או שהימצאות השומן אוסרת את השימוש?

2. חומר שאינו ראוי למאכל

השאלה מתמקדת האם השומן, שכבר אינו ראוי לאכילה, מאבד את איסורו ההלכתי או נותר אסור.

מסקנות

תחום המזון המתורבת מציב אתגרים והזדמנויות גם יחד. לצד השאיפה לחדשנות מדעית ותזונתית, קיימת אחריות הלכתית לבחון את המוצרים החדשים בהתאם לדיני התורה.

אין ספק שהמאה ה-21 מביאה איתה שאלות הלכתיות שלא העלו אבותינו על דעתם. מה שבטוח, פסיקות ההלכה בתחום הזה ימשיכו לעורר דיונים מרתקים בעולם היהודי בשנים הבאות.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: כאייל תערוג עם הרב אייל עמרמי
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב