חדשות בארץ
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מעלה הלילה (אור ליום ראשון) הצעה מפתיעה לפיה מדינות ערביות כמו מצרים וירדן יקלטו "עקורים" פלסטינים מעזה. פתרון שאמור, לדבריו, לתת מענה למצב הקטסטרופלי שנוצר ברצועה לאחר שנה ושלושה חודשים של לחימה בלתי פוסקת. אבל האם זו הצעה ישימה? ואם כן, מה המשמעויות?
דברי טראמפ מגיעים על רקע תמונת מצב קשה מאוד ברצועה: לפי האו"ם, מעל 65% מהמבנים בעזה נהרסו או ניזוקו באופן משמעותי, שני מיליון תושבים נותרו ללא קורת גג, תשתיות בסיסיות קרסו, וכלכלה שבורה לחלוטין. ראש תוכנית הפיתוח של האו"ם ציין כי עלות השיקום תעמוד על עשרות מיליארדי דולרים ותיקח שנים רבות.
אבל טראמפ, בדרכו הישירה, מבקש פתרונות מיידיים, גם אם הם נשמעים דמיוניים – כמו "פיזור מחדש" של אוכלוסיית עזה למדינות שכנות. לדבריו, "משהו חייב לקרות. עזה היא אתר הרס, וייתכן שאנשים יוכלו למצוא שקט במיקום חדש".
על פניו, ההצעה של טראמפ מעוררת תהיות רבות. האלוף גדי שמני, לשעבר מפקד פיקוד המרכז, הסביר הבוקר כי ההצעה איננה מעשית: "מי שיעזוב יהיו החזקים והמבוססים, ויישארו רק החלשים. זה לא יפתור את הבעיה, אלא רק יחמיר אותה". הוא הוסיף כי ירדן ומצרים, שכבר מתמודדות עם משברים משלהן, לא ירצו לשאת בנטל נוסף, "מה גם שמהלך כזה עלול לערער את יציבותן".
גם במישור האסטרטגי, הסכנות ברורות. ירדן, עם אוכלוסיית פליטים סוריים גדולה ממילא, מתקשה לייצב את כלכלתה. מצרים, מצידה, עשויה לראות בצעד כזה איום על ריבונותה, במיוחד בסיני.
למרות התנגדויות רבות, בישראל יש גם מי שרואה בהצעה הזדמנות. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי מדובר ברעיון שיכול להביא שלום וביטחון: "חשיבה מחוץ לקופסה היא הדרך היחידה לפתור סכסוך של עשורים. ייתכן שכך יוכלו תושבי עזה לבנות לעצמם עתיד חדש."
עם זאת, סמוטריץ' לא מספק פרטים על יישום התוכנית או השפעותיה הפוליטיות והחברתיות, וכך נותרת השאלה: האם מדובר במהלך מציאותי, או בתפיסת עולם מנותקת?
מעבר לסוגיה הפלסטינית, טראמפ שלח מסר לאיראן וביקש "להגיע להסכמות מבלי ללכת צעד נוסף". האם זהו טראמפ החדש, הדיפלומטי, שמבקש לשנות את חוקי המשחק? או שמדובר בעוד ניסיון למשוך תשומת לב ולחזק את מעמדו בזירה הבינלאומית?
כך או כך, נראה שדבר אחד בטוח: הסיפור במזרח התיכון רחוק מלהסתיים, וטראמפ – כמו תמיד – שואף להיות זה שיכתוב את הפרק הבא.