חדשות בארץ
הבוקר (ראשון) שר הביטחון ישראל כ"ץ פתח רשמית את המרוץ לבחירת הרמטכ"ל ה-24 של צה"ל, כאשר הוא מראיין שלושה מועמדים בכירים לתפקיד: סגן הרמטכ"ל, האלוף אמיר ברעם, מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (במיל') אייל זמיר, והאלוף תמיר ידעי. ההכרעה צפויה להתקבל בקרוב, לאור הצורך המיידי בהיערכות לקראת האתגרים הביטחוניים הרבים העומדים בפני ישראל.
האתגר המרכזי: שיקום הצבא אחרי המלחמה
הבחירה ברמטכ"ל הבא אינה מתרחשת בחלל ריק. היא מגיעה בעקבות התפטרותו של הרמטכ"ל הנוכחי, רא"ל הרצי הלוי, שלקח אחריות על מחדלי ה-7 באוקטובר. עזיבתו, שתיכנס לתוקף במרץ, יוצרת דחיפות למנות מנהיג צבאי שיידע להתמודד עם שיקום הצבא, שיפור המוכנות למלחמה הבאה, ותכנון אסטרטגי מול איומים רב-זירתיים.
המועמד המוביל: אלוף (במיל') אייל זמיר
זמיר, המכהן כיום כמנכ"ל משרד הביטחון, נתפס כמועמד המוביל לתפקיד. עם רקורד עשיר של 38 שנות שירות בצה"ל וניסיון רב בתכנון אסטרטגי, זמיר מוכר כמי שמתח ביקורת על מצבו של צה"ל בתחום כוחות היבשה. תומכיו רואים בו מועמד שיביא גישה מקצועית וממוקדת, במיוחד לאור עבודתו מול הממשל האמריקני ברכש אמצעי לחימה חיוניים במהלך מלחמת חרבות ברזל.
אמיר ברעם: המפקד המנוסה אך מאתגר
סגן הרמטכ"ל אמיר ברעם, המוכר בזכות שירותו רווי הקרבות בצנחנים ובפיקוד הצפון, מתמודד עם ביקורת פנימית על כך שלא עמד על דעתו מספיק בתקופת כהונתו הנוכחית, במיוחד במהלך המלחמה האחרונה. עם זאת, ברעם נחשב לדמות מקצועית ומנוסה, בעלת הבנה עמוקה של מערכות הצבא ותהליכי בניין הכוח.
תמיר ידעי: הרוח ההתקפית
האלוף תמיר ידעי, שבנה את שמו על גישה התקפית ויצירתיות מבצעית, מגיע למרוץ לאחר שהשלים כהונה כמפקד זרוע היבשה. ידעי מזוהה כמי שמכיר היטב את כוחות השטח של צה"ל ומציע תכנית רה-ארגון רחבה. עם זאת, הוא נתפס כפחות מועדף על הדרג המדיני בהשוואה לזמיר וברעם.
במקביל לתהליך הבחירה, פנו חברי כנסת מארגוני ימין וארגונים אזרחיים לשר הביטחון, בדרישה לשקיפות רבה יותר בבחירת הרמטכ"ל. הם קראו לכך שכל מועמד יתבקש להציג בכתב את חזונו בתחומים קריטיים כגון הכשרת חיילים, מבנה המטכ"ל ובניין הכוח. עוד הציעו למנות את הרמטכ"ל לשנה בלבד, עם אפשרות להארכה, וללוות את תהליך השיקום בצוות אזרחי שיפעל בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
בחירת הרמטכ"ל אינה עניין פשוט, במיוחד כאשר על שר הביטחון כ"ץ לשתף פעולה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ולהשיג הסכמה רחבה. כ"ץ הבטיח "הליך מסודר ומהיר", אך עם זאת, מדובר בהחלטה קריטית שתשפיע על עתידו של צה"ל בשנים הבאות.
עם סיום המלחמה ולקראת האתגרים הביטחוניים בזירות כמו איראן, רצועת עזה ולבנון, הרמטכ"ל הבא יידרש להיות מנהיג שידע לשלב בין חזון ארוך טווח להחלטות מיידיות. האם זה יהיה זמיר, ברעם או ידעי? התשובה צפויה להגיע בקרוב, והשפעותיה יורגשו למשך שנים.