ביטחוני
בזמן שהעולם עוקב בדריכות אחר המתיחות הגוברת במזרח התיכון, מתברר כי איראן ממשיכה להדק את קשריה הביטחוניים עם רוסיה – ושיתופי הפעולה הצבאיים בין המדינות מתרחבים. בשנה האחרונה הגיעו לאיראן שבעה מומחי טילים רוסים בכירים, במה שנראה כחלק מהעמקת הקשרים בין המדינות בתקופה של עימותים צבאיים גוברים באזור.
על פי נתונים שנחשפו לאחרונה, מומחים אלו טסו ממוסקבה לטהרן בשתי טיסות נפרדות – הראשונה באפריל והשנייה בספטמבר. המסמכים המציינים את פרטי הטיסות כוללים רשימות נוסעים מפורטות, בהן זוהו מספרי הדרכונים של המבקרים. שישה מתוך שבעת המומחים החזיקו בדרכונים רשמיים המונפקים בדרך כלל לעובדי ממשל ואנשי צבא בשליחויות מחוץ לרוסיה.
אף על פי שטרם התבררה מטרת הביקורים במלואה, בכיר במשרד ההגנה האיראני הודה כי אותם מומחים רוסים ביקרו בכמה אתרים תת-קרקעיים לייצור טילים ברחבי המדינה. חלקם אף הגיעו בספטמבר, בסמיכות זמנים למתקפות צבאיות בין איראן וישראל.
לפי מקור ביטחוני מערבי העוקב אחרי שיתופי הפעולה בין רוסיה לאיראן, כמה מהמומחים ביקרו בבסיס טילים השוכן סמוך לנמל אמיראבאד שעל חוף הים הכספי. עם זאת, לא ניתן לאשר בוודאות האם מדובר באותם מומחים שעלו על הטיסות המדוברות. המומחים שזוהו כולם בעלי רקע צבאי משמעותי – שניים מהם בדרגת קולונל, שניים נוספים בדרגת לוטננט-קולונל, והשאר בעלי ניסיון מקצועי בפיתוח מערכות נשק מתקדמות, ארטילריה והגנה אווירית.
רויטרס יצרה קשר עם שבעת הרוסים שזוהו, אך התשובות שקיבלה היו מעורפלות: חמישה מהם הכחישו כל קשר לאיראן או לצבא, אחד מהם סירב להגיב והשביעי פשוט ניתק את השיחה. גם משרד ההגנה הרוסי נמנע מלהגיב לפניות בנושא.
ההדלפה שהובילה לחשיפת הטיסות הגיעה מקבוצת האקרים איראניים המתנגדים למשטר, שטענו כי מדובר במבקרים בעלי מעמד VIP. המידע נבדק מול רשימות נוסעים רוסיות, אשר אימתו לפחות חלק מהנתונים. עם זאת, רויטרס לא הצליחה להשיג את הרשימה המלאה של אחת מהטיסות, ולכן עדיין לא ברור האם כל חמשת המומחים שהוזמנו אליה אכן הגיעו ליעדם.
שיתוף הפעולה ההולך ומתהדק בין איראן לרוסיה אינו חדש, אך הוא מתגבר בתקופה בה שתיהן מתמודדות עם לחצים בינלאומיים גוברים. איראן, שסיפקה לרוסיה כטב"מים מדגם "שאהד" במלחמתה באוקראינה, ממשיכה לחזק את קשריה עם הקרמלין, מה שמגביר את החששות לגבי השפעת שיתוף הפעולה הזה על המצב הביטחוני באזור.
האם אותם מומחים רוסים מסייעים לאיראן לשדרג את יכולות הטילים שלה? האם נרקם שיתוף פעולה חדש, חוצה יבשות, שעתיד להשפיע על יחסי הכוחות במזרח התיכון? השאלות נותרות פתוחות – והתשובות ככל הנראה יתבהרו רק בעתיד.