חדשות
המתיחות בין ארצות הברית לסין הגיעה לשלב חסר תקדים, כאשר שתי הכלכלות הגדולות בעולם מחליפות איומים לוחמניים על רקע מלחמת הסחר המתמשכת. בעקבות החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מכסים מוגברים על סחורות סיניות, בייג'ינג השיבההיום (חמישי) באיומים חסרי תקדים, תוך שהיא מבהירה כי היא "תילחם עד הסוף" בכל סוג של מלחמה שארה"ב תבחר לפתוח.
בתגובה להודעתו של טראמפ כי המכסים על סחורות מסין יועלו מ-10% ל-20%, מסר דובר משרד החוץ הסיני, לין ג'יאן, הצהרה חריפה במיוחד: "הפעלת לחץ קיצוני על סין היא מטרה שגויה וחישוב מוטעה. אם לארה"ב יש כוונות אחרות והיא מתעקשת על מלחמת מכסים, מלחמת סחר או כל מלחמה אחרת – סין תילחם עד הסוף". עוד הוסיף לין: "אנו מייעצים לארה"ב להפסיק עם הבריונות שלה ולחזור למסלול הנכון של דיאלוג ושיתוף פעולה בהקדם האפשרי".
הצהרותיו של ג'יאן קיבלו חיזוק רשמי נוסף, כאשר השגרירות הסינית בארה"ב פרסמה הודעה דומה בחשבון ה-X שלה, בה נכתב: "אם ארה"ב רוצה מלחמה – בין אם זו מלחמת מכסים, מלחמת סחר או כל מלחמה אחרת – אנחנו מוכנים להילחם עד הסוף."
כשנשאל לין ג'יאן למה כוונתו ב"כל מלחמה אחרת", השיב באופן מסתורי:
"אם לארה"ב יש כוונות נוספות והיא מתעקשת לפגוע באינטרסים של סין – אנחנו נגיב בהתאם".
ההתבטאויות התקיפות מבייג'ינג לא נותרו ללא מענה מצד וושינגטון. שר ההגנה האמריקני, פיט הגסת', הגיב על האיומים בריאיון לערוץ "פוקס ניוז" ואמר:
"אנחנו מוכנים. מי שמשווע לשלום חייב להיות מוכן למלחמה".
הגסת' הוסיף כי הממשל האמריקני נערך לכל תרחיש, והסביר כי מתוך ההבנה ששלום מושג באמצעות כוח, ארה"ב משקיעה כעת משאבים אדירים בבניית כוחה הצבאי מחדש. "אנחנו חיים בעולם מסוכן, שבו יש מעצמות עם אידיאולוגיות שונות מאוד. אם אנחנו רוצים להרתיע את הסינים או אחרים, עלינו להיות חזקים. הנשיא מבין ששלום מושג באמצעות עוצמה".
מלחמת הסחר בין שתי המעצמות, שהחלה כבר בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, עולה כעת שלב נוסף. הנשיא האמריקני האשים את סין, יחד עם מדינות נוספות כמו מקסיקו וקנדה, בהעברת כמויות אדירות של סם הפנטניל לארה"ב – וטען כי הטלת מכסים על הסחורות הסיניות היא צעד הכרחי במאבק נגד ההברחות. "המכסים הם נשק חזק מאוד," אמר טראמפ לכתבים, כשהוא מצדיק את הצעד הכלכלי הקיצוני.
מנגד, שר המסחר הסיני, וואנג וונטאו, טען כי מלחמת הסחר שהכריז טראמפ פוגעת לא רק בכלכלות של ארה"ב וסין, אלא מערערת את היציבות הכלכלית העולמית כולה. "המדיניות האמריקנית פוגעת באמון בשווקים וביחסים בין שתי המעצמות, וגורמת לנזק חסר תקדים למערכת הכלכלית העולמית," אמר וונטאו.
בתגובה להעלאת המכסים מצד וושינגטון, הודיעה השבוע ממשלת סין כי היא מטילה מכסים בגובה של 15% על מגוון רחב של מוצרים חקלאיים מארה"ב. ההחלטה נועדה לפגוע ישירות בתעשייה החקלאית האמריקנית, הנחשבת לאחת מאבני היסוד של כלכלת ארה"ב.
במקביל, ראש ממשלת סין, לי קיאנג, הכריז כי בייג'ינג תגדיל גם השנה את תקציב הביטחון שלה ב-7.2%. "שינויים שלא נראו במשך מאה שנה מתרחשים ברחבי העולם בקצב מהיר," אמר קיאנג, כשהוא רומז באופן ברור להתרחבות המתיחות בין סין לארה"ב, כמו גם לנוכחות הצבאית הגוברת של ארה"ב בים הסיני הדרומי.
העימות בין שתי המעצמות ממשיך להסלים, והחשש מפני עימות צבאי גובר. גורמים בינלאומיים מביעים דאגה מהאפשרות שמלחמת הסחר תצא משליטה ותגרור עימות צבאי בין שתי המדינות.
נכון לעכשיו, אף אחת מהמעצמות לא מוכנה לסגת. טראמפ ממשיך במדיניות התקיפה נגד בייג'ינג, בעוד שסין מגיבה בצעדי נגד תקיפים – כולל הגדלת תקציב הביטחון שלה והרחבת פריסת הצי הסיני באזור האינדו-פסיפי.