חדשות
הוועדה המיוחדת לענייני עובדים זרים קיימה היום (ראשון) דיון מעקב מקיף על צורכי פצועי צה"ל, בדגש על נכי מלחמת "חרבות ברזל" והזכאות להעסקת עובדים זרים בתחום הסיעוד. במהלך הדיון חשפה ליבי זיק, ראש יחידת אפיון שירותי רפואה במשרד הביטחון, כי מספר הפצועים בצה"ל עומד כעת על 78 אלף, גידול של 8,000 פצועים נוספים מאז הדיון הקודם. לדבריה, הגידול הדרמטי במספר הנפגעים צפוי להימשך, בעיקר בקרב מילואימניקים הלוקים בפוסט-טראומה.
לדברי זיק, ערב המלחמה עמד מספר פצועי צה"ל על 62 אלף, וכיום ישנם 72 אלף פצועים מטופלים, מתוכם 6,363 נזקקים לליווי צמוד. "מתחילת המלחמה צירפנו 400 מטפלים חדשים לפוסט-טראומה. מרבית הנפגעים הם צעירים – 51% מהם מתחת לגיל 30, ו-10% מהפצועים מוגדרים במצב בינוני-קשה", ציינה.
יו"ר הוועדה, ח"כ אתי חווה עטיה, הביעה דאגה עמוקה מהמורכבות הבירוקרטית שמכבידה על נכי צה"ל ובני משפחותיהם. "אין מחלוקת כי נכי צה"ל הקריבו את גופם ונפשם למען המדינה. מחובתנו כנבחרי ציבור לעשות כל שביכולתנו כדי להקל על סבלם ולהסיר חסמים מיותרים", אמרה.
עטיה דרשה ממשרד הפנים לאשר בדחיפות את הוראת השעה להארכת שהותם של עובדים זרים המטפלים בנכי צה"ל. "אי-הוודאות שנוצרת בשל הארכות חוזרות של שלושה חודשים בלבד, גורמת למצוקה קשה בקרב הנכים", הבהירה. ח"כ עטיה אף הודיעה כי תבחן הצעת חוק שתרחיב את ההקלות בוועדה ההומניטרית גם לנכים מעל גיל הפרישה.
הנתונים שהוצגו בדיון חשפו גידול משמעותי בתקציב המוקצה לליווי פצועי צה"ל. בשנת 2020 עמד התקציב על 492 מיליון ש"ח, ואילו בשנת 2024 זינק הסכום ל-841 מיליון ש"ח – עלייה של 72% בארבע שנים בלבד.
לפי נתוני משרד הביטחון, רק 2% מהנכים מסתייעים בעובדים זרים, ירידה מהנתון הקודם שעמד על 3%. "או שהם נעזרים בבני משפחה, או שהם מקבלים תגמול ומנהלים את הליווי בעצמם", הסבירה זיק. לדבריה, במכרז החדש לאספקת שירותי ליווי רפואי זכו שלוש החברות שזכו גם במכרז הקודם, והן פועלות תחת חוזים חדשים.
מנהלת אגף הסיעוד ברשות האוכלוסין וההגירה, יאירה מרדכי, חשפה בדיון כי קיימים כיום 7,213 מטופלים סיעודיים בעלי היתרי העסקה של עובדים זרים, אך לא קיים פילוח מדויק של הנתון לגבי נכי צה"ל.
מרדכי ציינה כי החלה אכיפה נוקשה יותר נגד עובדים זרים שעזבו מטופלים ללא התראה או נהגו ברשלנות. "בשנת 2024 בוצעו 307 שימועים לעובדים זרים, שהובילו ל-324 החלטות, בהן שלילת 30 רישיונות עבודה," הדגישה. לדבריה, מדובר במספר חריג שמעיד על החמרת הבקרה בתחום.
יו"ר ארגון נכי צה"ל, דורון יהודה, מתח ביקורת על מניעת העסקת עובדים זרים מנוסים לנכים מבוגרים. "יש עובדים שנמצאים בארץ כבר עשר שנים, דוברים עברית ומכירים את התרבות. למה לא מאפשרים לנכים מבוגרים להעסיק אותם?", תהה.
בתגובה לדברים השיבה מרדכי כי "אין מגבלה חוקית על הבאת עובד זר מחו"ל, השמיים פתוחים". עם זאת, נציגי הוועדה הדגישו את הקושי הביורוקרטי שבהעסקת עובדים חדשים, המכביד במיוחד על נכים מבוגרים.
לאור תלונות נכים על סחבת בטיפול באישורי ההעסקה, דרשה הוועדה עדכון על מועד הפעלת הממשק הממוחשב בין משרד הביטחון לרשות האוכלוסין, שנועד לייעל את תהליך קבלת האישורים ולהפחית את הטרטור של הנכים.
בנוסף, קראה הוועדה למשרד הפנים לאשר בהקדם את הוראת השעה, המונחת על שולחנו של השר, להארכת השהות לעובדים זרים שמטפלים בנכי צה"ל. "אני מתכוונת לפנות אישית למנכ"ל רשות האוכלוסין בנושא כדי לקדם פתרון מהיר ויציב", סיכמה ח"כ עטיה.