רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

עשר המשפחות האחרונות של כפר עזה עוברות לקיבוץ רוחמה
קיבוץ כפר עזה. (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

חדשות

עשר המשפחות האחרונות של כפר עזה עוברות לקיבוץ רוחמה

המפונים מבארי צפויים לשוב לבתיהם בקיץ הבא, אך החזרה לניר עוז עדיין מוטלת בספק בשל מחלוקות פנימיות

מאיר פרץ
הוספת תגובה
00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com כתבה זו תועבד בפעם הראשונה |
עשר המשפחות האחרונות של כפר עזה עוברות לקיבוץ רוחמה
קיבוץ כפר עזה. (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
אא

הוועדה לביקורת המדינה והוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל קיימו היום (שני) דיון משותף, במהלכו דווח כי עשר המשפחות האחרונות ממפוני כפר עזה יקבלו את מפתחות בתיהן הזמניים בקיבוץ רוחמה – מהלך שמסמן את השלמת שיקום הדיור למפונים, כפי שהוגדר על ידי מנהלת תקומה.

עוד נמסר בדיון כי תושבי בארי צפויים לשוב לבתיהם בקיץ 2026, בעוד שהחזרה לניר עוז טרם הוסדרה בשל מחלוקות פנימיות בתוך הקיבוץ.

הוועדה דנה בדו"ח הביניים של מבקר המדינה, שהצביע על עיכובים משמעותיים בהסדרת גבולות חבל תקומה, דבר שגרם לעיכוב בפרויקטים לפיתוח האזור, המוערכים במיליארדי שקלים. יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ מיקי לוי, ציין כי באפריל 2024 אושר תקציב של 19 מיליארד ש"ח למנהלת תקומה, אך עדיין לא נוצל במלואו.

השר במשרד האוצר האחראי על שיקום הצפון והדרום, זאב אלקין, התייחס לדוח המבקר ואמר כי בעוד שהוא מספק תובנות חשובות, למשאבים הקיימים אין יכולת לממש את כל ההמלצות. לדבריו, המדינה לא הייתה מוכנה לאירוע בקנה מידה כזה, מה שהוביל לעיכובים משמעותיים בהקמת אתרי ביניים למפונים.

במהלך הדיון, השר אלקין התייחס גם למצבם של תושבי הצפון וציין כי רק 10% מתושבי מטולה שבו לבתיהם, אך לדבריו, המצב צפוי להשתפר עד יולי. "המדינה העבירה כספים לשיקום תשתיות, והרשויות המקומיות הן שאחראיות על הביצוע", אמר. עם זאת, הוא הדגיש כי במקרים כמו קריית שמונה ושלומי, המדינה לקחה על עצמה את השיקום, מה שהוביל לתוצאות מהירות יותר.

"אני לא פועל בדרכים שלא עומדות בכללי החוק", אמר השר אלקין, "ולכן יש למצוא פתרונות במסגרת החוק כדי לאפשר לתושבים לשוב בתנאים ראויים".

ליהי חן קריאף, נציגת מועצת התלמידים והנוער הארצית, התריעה בדיון כי בדוח מבקר המדינה אין כל התייחסות לשיקום הנוער. לדבריה, נרשם שילוש בפניות לסיוע נפשי, ותכניות החוסן שהוקמו אינן מספקות מענה מספק. בנוסף, דווח על פערים לימודיים עצומים בשל קיצוץ של 70% משעות הלימוד בשנה החולפת.

אביעד פרידמן, ראש מנהלת תקומה, ציין כי התקציב שניתן למנהלת עומד על 17.7 מיליארד ש"ח ולא 19 מיליארד כפי שדווח, כיוון שחלק מהתקציב מיועד ליישובים שאינם נכללים בחבל תקומה. לדבריו, אתר זמני למפוני בארי יוקם הערב בקיבוץ חצרים, והיעד הוא להשיב את התושבים לבתיהם בקיץ 2026.

פרידמן הדגיש כי למרות האתגרים "נבנו כ-800 מבנים זמניים בתוך מלחמה ובתנאים של מחסור בפועלים ובחומרי בנייה", וציין כי העבודה נמשכת במלוא המרץ כדי למצוא פתרונות לכלל המפונים.

שיקום יישובי הנגב המערבי והצפון נמשך, אך לצד ההתקדמות, עדיין ישנם אתגרים משמעותיים – בעיקר בנוגע למחלוקות פנימיות, עיכובים תקציביים וחוסר מוכנות מוקדמת של המדינה לאירוע בהיקף כזה. הוועדות הפרלמנטריות הבטיחו להמשיך לעקוב אחר הנעשה, כדי לוודא שהתושבים המפונים יקבלו את הסיוע הנדרש לשיבה בטוחה לבתיהם.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אחד על אחד עם הרב אהרון לוי
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב