חדשות בארץ
ראש הממשלה בנימין נתניהו החל הבוקר (רביעי) בראיונות למועמדים שיחליפו את ראש השב"כ המכהן, רונן בר – זאת למרות שהצו הארעי של בג"ץ, שמונע את הדחתו של בר, עודנו בתוקף.
המהלך מגיע לאחר שאתמול דחה בג"ץ את עמדת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, לפיה נתניהו אינו מוסמך לעסוק כלל במינוי מחליפו של ראש שב"כ, בשל ניגוד עניינים אפשרי הנובע ממעורבותו בחקירות פליליות מתמשכות. השופטת רונית כנפי-שטייניץ, עם זאת, השאירה על כנו את הצו הארעי – שמשמעותו דחיית ההדחה בפועל.
על פי דיווחים, בין המועמדים שזומנו לראיונות נמצאים שניים מהבכירים המובילים במערכת: סגנו של בר, המכונה "מ'", וכן בכיר נוסף – "רולי", שהתמודד בעבר על התפקיד והפסיד לבר. מועמדים נוספים שהוזכרו בהקשרים שונים הם שלום בן-חנן, לשעבר ראש אגף ישראל וזרים, ואיל ציר כהן, ששמו עלה גם בשיחות סביב מינוי קודם.
בסוף השבוע האחרון אישרה הממשלה את הדחתו של רונן בר, בישיבה אליה בחר בר לא להגיע. במקום זאת שלח מכתב חריף לשרי הממשלה, בו הציג טענות קשות כלפי ראש הממשלה. אלפי מפגינים הגיעו באותו ערב לרחבת קריית הממשלה בירושלים, כמחאה על ההחלטה – שנחשבת חסרת תקדים במערכת הביטחונית.
בלשכת ראש הממשלה התעקשו כי הסמכות לסיום כהונת ראש שב"כ מצויה בידיו של רה"מ ובידי הממשלה בלבד. "בר בחר לוותר על הופעתו בפני הממשלה – מכתבו שקול להתפטרות", נמסר בתגובת המדינה לבג"ץ.
מנגד, היועצת המשפטית לממשלה הבהירה כי שאלת הכשירות המשפטית של נתניהו לעסוק במינוי אישי כזה – במיוחד לאור חקירות פליליות הנוגעות לסביבתו הקרובה – עומדת בעינה. "מתעוררת שאלה מהותית לגבי עצם האפשרות של ראש הממשלה ליזום ולנהל מהלך כזה, בנסיבות הנתונות", כתבה בהרב-מיארה בתגובתה.
נכון לעכשיו, תהליך המינוי מתקדם – אך ההכרעה בשאלת הדחתו של בר תלויה בפסיקת בג"ץ הצפויה בימים הקרובים. במערכת הביטחונית שוררת דריכות לקראת אפשרות של חילופי גברי בליבת מערך הביטחון הפנימי – בעיצומו של משבר ביטחוני מתמשך.