חדשות בעולם
דיווחים מהימים האחרונים מעלים תנועה צבאית חריגה באי דייגו גרסיה – אי קטן ומרוחק באוקיינוס ההודי, שמסתמן כנקודת חיכוך חדשה במאבק המתמשך בין ארה"ב לאיראן. לפי מידע שמגיע ממקורות בתחום התעופה והביטחון, מספר מפציצים מסוג B-2 הגיעו לאחרונה לבסיס הצבאי שבאי, בליווי של מטוסי תדלוק ותובלה – מהלך שלא נראה כבר שנים.
המהלך, כך נראה, לא מקרי. על רקע התקיפות האמריקניות בתימן נגד המורדים החות'ים, והמתיחות שמסרבת לדעוך מול המשטר בטהראן – ארה"ב מאותתת שאינה מוותרת על זכותה למכה מקדימה במקרה הצורך. בסיס דייגו גרסיה, שהוקם אי שם בשנות ה-60 בברית צבאית עם בריטניה, מהווה בעשורים האחרונים נכס אסטרטגי אמריקני במזרח התיכון – רחוק מטווח הטילים האיראניים, אך קרוב מספיק כדי להגיב מהר ובכוח.
ביממה האחרונה דווח על נחיתת מטוסי תובלה מסוג C-17, וכן מטוסי תדלוק מדגם KC-135, שנועדו להבטיח למפציצים טווח פעולה ארוך ויכולת תקיפה גמישה. נוסף לכך, נרשמה תנועה בלתי רגילה גם בבסיסים נוספים – כולל הוואי ומיזורי, דבר שמרמז על היערכות רחבה ולא נקודתית.
בפנטגון בחרו להרגיע וטענו שמדובר בפעילות שגרתית, אך כשמדובר בבסיס מהסוג הזה – אין באמת דבר כזה "שגרה". מקורות אמריקניים מעריכים שהמהלך מהווה מסר ברור לטהראן, בניסיון להפעיל לחץ מדיני ומשא ומתן מחודש – אך לא פוסלים אפשרות של תקיפה במקרה הצורך. באותו הזמן, הדיפלומטיה ממשיכה לבעבע – בין שליחים מיוחדים, הצהרות תקיפות ודיבורים על מכתבים שמחכים "לזמן הנכון".
ואם לא די בכך, נושאת המטוסים הארי טרומן קיבלה הוראה להאריך את שהותה באזור, ואליה צפויה להצטרף בקרוב גם קבוצת התקיפה של נושאת המטוסים קארל וינסון – עוד איתות שמיועד לאוזניים שמבינות כוח.
בתוך כל אלה, איראן ממשיכה לשדר מסר של עמידה איתנה – עם חשיפת סרטונים על "ערי טילים" תת-קרקעיות ותגובות פומביות שמכוונות בעיקר פנימה, לציבור המקומי.
השאלה שנותרה פתוחה: האם אנחנו עומדים בפני סבב חדש של עימות במזרח התיכון – או שמא מדובר בעוד מערכה של תמרונים ומסרים, בתקווה למנוע את הדבר האמיתי.