רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

הצוללת, האיומים – והחזון של פוטין: שלב חדש במלחמה על אוקראינה
ולדימיר פוטין. (צלום: Yonatan Sindel/Flash90)

חדשות בעולם

הצוללת, האיומים – והחזון של פוטין: שלב חדש במלחמה על אוקראינה

מול חיילים בצוללת גרעינית, פוטין מציע "ניהול חיצוני" לאוקראינה – ומאיים: "אולי גם נגמור אותם". וושינגטון מגיבה בחריפות

אוריאל פדרמן
הוספת תגובה
הצוללת, האיומים – והחזון של פוטין: שלב חדש במלחמה על אוקראינה
ולדימיר פוטין. (צלום: Yonatan Sindel/Flash90)
אא

המתיחות סביב אוקראינה עולה מדרגה נוספת: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הציג אמש (שישי) הצעה חסרת תקדים – להעביר את השליטה באוקראינה ל"ניהול זמני של גורם חיצוני", עד אשר תתקיימנה בחירות חדשות במדינה ותוחלף הנהגתה הנוכחית. את הדברים אמר במהלך מפגש עם חיילים בצוללת הגרעינית "ארחנגלסקי", והם זכו לתהודה נרחבת בזירה הבינלאומית.

לדבריו, ניתן לבחון העברה של אוקראינה לניהול משותף של האו"ם, ארצות הברית ואפילו מדינות אירופה – "במטרה לכונן ממשל מתפקד, שנהנה מאמון הציבור", כלשונו. עוד הוסיף כי ישנן דוגמאות קודמות לכך ברחבי העולם – כולל מזרח טימור, גינאה החדשה וחלקים מיוגוסלביה לשעבר.

עם זאת, פוטין הקפיד לסייג: "זו רק אחת מן האפשרויות שעל השולחן – איני טוען שזה הפתרון היחיד".

"נלחץ עליהם – ואולי גם נגמור אותם": שפת רחוב מהקרמלין

מעבר להצעות המדיניות, התבטא פוטין גם בנימה מאיימת ובלתי שגרתית, תוך שימוש בעגה המזוהה עם עולם הפשע: "אמרתי שנלחץ עליהם (האוקראינים), אבל יש גם יסוד להניח שנגמור אותם", אמר בפני חייליו – מה שנתפס בקרב פרשנים במערב כלשון חריפה במיוחד מצד ראש מדינה.

בנוסף, טען פוטין כי נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ מעוניין להביא לסיום המלחמה "מטעמים מגוונים" – רמז למערכת הבחירות המתקרבת בארה"ב, ולפופולריות הגוברת של עמדות בדלניות בציבור האמריקני.

עוד אמר כי מוסקבה פתוחה לשיתופי פעולה בנושא גם עם קוריאה הצפונית – התבטאות נוספת שממחישה את מגמת ההתקרבות בין רוסיה לדיקטטורות אנטי-מערביות.

וושינגטון משיבה: "העם האוקראיני יבחר את עתידו"

לנוכח הדברים, הגיב הבית הלבן בתקיפות ואמר כי "הממשל באוקראינה נקבע על פי חוקתה ועל פי רצון העם האוקראיני – לא על פי לחצים חיצוניים". דברי פוטין עוררו דאגה רבה גם בקרב מדינות אירופה, אם כי בשלב זה לא נמסרה תגובה רשמית מבריסל.

במערב רואים בהצעה הרוסית ניסיון לעקוף את הדרג הפוליטי הנבחר בקייב – ולהשיג באמצעים דיפלומטיים את מה שלא הצליחה רוסיה לכפות בשדה הקרב. מבחינת אוקראינה, ההצעה עשויה להתפרש כבריחה מאחריות לפשעי המלחמה ולהרס חסר התקדים שנגרם למדינה מאז פברואר 2022.

ניתוח: הצעת פוטין – מהלך תעמולה או פתח להסדרה?

אין זו הפעם הראשונה שפוטין שולף רעיונות דרמטיים ערב מועדים פוליטיים. ההצעה להעברת אוקראינה ל"ממשל בינלאומי זמני" אינה רק יוצאת דופן – היא חותרת תחת העיקרון המרכזי של ריבונות מדינות. עם זאת, ייתכן שהאמירה נועדה לפתוח פתח לדיון על הסדרה עתידית – שתכלול את סיום המלחמה והקפאת קווי המגע – בתנאים שנוחים יותר למוסקבה.

בינתיים, בשטח – הקרבות נמשכים, האבידות כבדות, והאופק להסדר עודנו רחוק.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אור הזוהר עם ניסים דורון
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב