חדשות בארץ
ברמת גן, במעון השגריר הבריטי, נערך אתמול אירוע מיוחד לציון 25 שנים להצהרת שטוקהולם – הצהרה בינלאומית שמטרתה לחזק את זיכרון השואה ולהבטיח את הנחלתו לדורות הבאים. האירוע התקיים ביוזמת שגרירויות בריטניה, שוודיה וארצות הברית בישראל, והשתתפו בו נציגים דיפלומטיים מכל רחבי אירופה, יחד עם אנשי מקצוע מארגוני זיכרון השואה ומובילי דעת קהל מהארץ ומהעולם.
באירוע נשא דברים מיכאל סמוס, בן 99, המוכר כיום כניצול האחרון שנותר בחיים מהמרד ההרואי בגטו ורשה. סמוס שיתף את סיפורו האישי, שסובב סביב מאבק לחיים בתקופה האפלה ביותר בהיסטוריה האנושית. הוא סיפר כיצד הבריח הודעות ואספקה למורדים בתוך הגטו, נתפס על ידי הנאצים ונשלח לטרבלינקה, אך גם שם המשיך לסכן את נפשו למען חבריו. עדותו, שנאמרה בקול שקט אך נוקב, השאירה רושם עז על הנוכחים.
השגריר הבריטי בישראל, סיימון וולטרס, התייחס לחשיבות האירוע ואמר כי הצהרת שטוקהולם ממשיכה לשמש תזכורת לכך שזיכרון השואה הוא אחריות קולקטיבית של הקהילה הבינלאומית. הוא הדגיש את מחויבותה של ממשלתו למאבק באנטישמיות והודיע על הקמת מרכז קבע להנצחת השואה בסמוך לפרלמנט הבריטי בלונדון.
שגרירת שוודיה, אלכסנדרה רידמארק, התריעה בנאומה מפני גל חדש של עיוותי שואה ברשתות החברתיות והבהירה כי מדינתה לא תיתן יד להכחשה או להקלות כלשהן באנטישמיות. היא ציינה כי שוודיה תמשיך להיות קול ברור למען זיכרון השואה וחיזוק הקהילות היהודיות באירופה.
גם הממונה האמריקאית בישראל, סטפני האלט, הצטרפה לדבריהם והדגישה כי ארצות הברית תמשיך לתמוך בזכויות הניצולים ובמאבק בהכחשת השואה ובאנטישמיות ברחבי העולם.
במהלך האירוע נכחו גם שגרירים ממדינות רבות, ביניהן גרמניה, איטליה, פולין, לטביה, יוון, אוסטרליה, קנדה ומדינות נוספות, כולן חברות בברית הזיכרון הבינלאומית IHRA. הנוכחות הרחבה ביטאה הסכמה בינלאומית רחבה על חשיבות שימור זיכרון השואה והצורך הדחוף בהעברת המסר הלאה, במיוחד לנוכח האתגרים של התקופה הנוכחית.
עדותו של סמוס, שהייתה גולת הכותרת של הערב, המחישה שוב עד כמה דק הגבול שבין זיכרון לשכחה – וכמה חשובה המחויבות להבטיח שהעבר לא יישכח, לא יטושטש, ולא יתפוגג מן התודעה האנושית.
ימים אחרונים - השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו