רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

מהפך בסחר עם ארה"ב: ישראל תשלם מכס של 17% על ייצוא סחורות
(צילום: Andrew Harnik/shutterstock)

חדשות בעולם

מהפך בסחר עם ארה"ב: ישראל תשלם מכס של 17% על ייצוא סחורות

המהלך במסגרת "תוכנית הוגנת והדדית" של טראמפ מעורר דאגה בממשלה ובתעשייה: "פוגע בתחרות ובתעסוקה"

אוריאל פדרמן
הוספת תגובה
00:00
03:22
האזינו לכתבה 3 דקות
colbass.com
מהפך בסחר עם ארה"ב: ישראל תשלם מכס של 17% על ייצוא סחורות
(צילום: Andrew Harnik/shutterstock)
אא

וושינגטון פרסמה הלילה את רשימת המדינות שעליהן יוטלו מכסי ייבוא חדשים – וישראל, למרות ניסיונות הפיוס, לא נעדרה מהרשימה.

למרות ביטול גורף של כל המכסים על סחורות אמריקניות שיובאו לישראל – מהלך דרמטי שנעשה רק לפני יומיים כדי לנסות ולבלום את הסנקציות – ממשל טראמפ החליט להחיל על ישראל מכס בשיעור של 17%. מדובר בשיעור לא מבוטל, במיוחד לנוכח העובדה שארה"ב היא שותפת הסחר המרכזית של ישראל.

זהו חלק מהמהלך שנושא את השם "תוכנית הוגנת והדדית" – יוזמה כלכלית שטראמפ מוביל כבר זמן מה, שנועדה, לדבריו, "לאזן את מערכת הסחר הבינלאומית ולהפסיק את הניצול המתמשך של הכלכלה האמריקנית". אלא שכעת, המדיניות הזו פוגעת גם בידידים קרובים.

בשיחות שנערכו עם גורמים ממשלתיים, התחושה היא של אכזבה ברורה – לא רק מהעובדה שישראל נכללה ברשימת היעדים לסנקציה, אלא גם מהעיתוי וההשלכות האפשריות. "המהלך הזה עלול לפגוע בייצוא הישראלי, לצמצם הזדמנויות עסקיות ולהרתיע השקעות", אמר לי גורם כלכלי שמעורב בהתנהלות מול האמריקנים. לדבריו, כבר בימים הקרובים ייפתח משא ומתן בדרג גבוה, במטרה לצמצם את גובה המכס או להגיע להסכמות מדיניות חלופיות.

ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, לא הסתיר את הדאגה: "החלטת הנשיא טראמפ היא איתות שלילי מאוד עבור היצואנים הישראלים. מדובר במהלך שיכול לפגוע בתעסוקה, לשחוק את כושר התחרות של התעשייה המקומית, ולפגוע ביציבות הכלכלית בשוק החשוב לנו ביותר". לדבריו, ההתאחדות פועלת בשיתוף עם משרדי הממשלה הרלוונטיים כדי לפעול לשינוי ההחלטה.

יש מי שבוחר להסתכל גם על חצי הכוס המלאה – "המכסים שהוטלו על ישראל אמנם משמעותיים, אבל נמוכים יותר מאלו שהוטלו על האיחוד האירופי או סין", ציין אחד הגורמים, שמקווה שדווקא הפער הזה יוכל לשמש כיתרון יחסי עבור מוצרים ישראליים מסוימים. אבל ההרגשה הכללית – בעיקר בתעשייה – היא של חוסר ודאות.

המדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכסהמדינות עליהם הטיל טראמפ מכס

ומה קורה בעולם? התגובות נעות בין זעם לדיפלומטיה זהירה. באיטליה, ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני כינתה את הצעד "שגוי" והביעה תקווה להימנע ממלחמת סחר כוללת. באוסטרליה ובדרום קוריאה הביעו אכזבה חריפה, ואילו ברזיל – שכמו ישראל נכללה גם היא ברשימת המכסים – לא פסלה פנייה לארגון הסחר העולמי.

באופן מעניין, רוסיה נעדרת מהרשימה – צעד שמעיד אולי על הרצון האמריקני לשקם את ערוץ התקשורת עם מוסקבה. לעומת זאת, אוקראינה דווקא נכללה – וצפויה להתמודד עם מכס של 10%.

בסופו של דבר, מדובר במהלך שמאותת לא רק על תפנית כלכלית – אלא גם על שינוי גישה מדיני. ישראל, כמו מדינות אחרות, תידרש בימים הקרובים לבחון מחדש את האסטרטגיה הכלכלית שלה מול ארה"ב – ולקוות שהמהלך הזה, ככל האפשר, יישאר בגדר אפיזודה ולא יהפוך למדיניות קבועה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב