חדשות בעולם
רגע נדיר של חצי תקשורת – כזה שהספיק לעורר סערה דיפלומטית קטנה ברשתות – נרשם אמש (רביעי) בזירה הבינלאומית. סטיב וויטקוף, עורר גלים כשפרסם תגובה מפתיעה לחשבון ה-X של שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י – מחווה שפורשה בקרב גולשים ופרשנים כמעין "איתות רך" לעבר טהראן. כמה דקות לאחר מכן – ההודעה נמחקה.
הכול התחיל בפוסט שפרסם עראקצ'י, ובו הבהיר כי איראן "אינה חותרת לפיתוח נשק גרעיני" וכי מחויבותה להסכם משנת 2015 – לפחות בהיבט הצהרתי – נותרה בעינה, חרף פרישתה של ארה"ב ממנו. וויטקוף, בחשבון האישי שלו, השיב לפוסט במילה אחת: "נהדר". המילה הקצרה הזו, בעיתוי כה רגיש ובסוגיה כה טעונה, הספיקה כדי להצית סערה קצרה – אך מורגשת.
תגובתו של וויטקוף נמחקה בתוך זמן קצר, אך הספיקה להיתפס בצילומי מסך ולצבור תהיות רבות. האם מדובר ביוזמה פרטית? טעות בזיהוי חשבון? או שמא ניסיון נבדק – גם אם מוגבל – לבחון מחדש את האפשרות לשיח עם איראן, דווקא באפיק לא רשמי?
במערכת המדינית האמריקנית, לפחות לפי שעה, לא פורסמה כל התייחסות רשמית לתקרית. אך עצם המחיקה, כך טוענים גורמים שמכירים את הדינמיקה בסביבת טראמפ, מרמזת ככל הנראה על כך שהדברים לא הובילו גיבוי מגבוה – ואולי אף הפתיעו את הסובבים את השליח.
בפוסט המקורי כתב עראקצ'י כי "טראמפ אולי לא אהב את הסכם הגרעין מ-2015, אך גם לאחר פרישת ארה"ב ממנו – ההסכם ממשיך להניב תוצאה אחת ברורה: איראן אינה פועלת לפתח נשק גרעיני". הוא אף טען כי "אין הוכחות" להפרה מצד איראן – זאת חרף העובדה שהמדינה ממשיכה להעשיר אורניום בשיעור שמקרב אותה ליכולת פיתוח פצצה, לפחות על הנייר.
דו"ח מודיעין אמריקני שפורסם בימים האחרונים דווקא אישש את ההערכה הזו – לפיה איראן, נכון לעכשיו, לא פועלת בפועל להרכבת נשק גרעיני – אך כן מחזיקה בכמות חומר בקיע שיכולה, תיאורטית, לאפשר פיתוח כזה בזמן קצר.
המתח בין האותות הדיפלומטיים הסותרים הללו מתחדד עוד יותר נוכח הדיווחים האחרונים על נכונות מצד איראן לנהל מגעים עקיפים עם ארה"ב. לפי פרסום באתר "אקסיוס" מאת העיתונאי ברק רביד, הבית הלבן בוחן ברצינות הצעה מצד טהראן לקיים משא ומתן מתווך על הסכם גרעין חדש – מהלך שעדיין נמצא בשלבים מוקדמים מאוד, אך מעיד על שינוי מסוים בטון.
בינתיים, בשטח, ארה"ב שומרת על מוכנות גבוהה. שישה מפציצים מדגם B-2 חונים בימים אלו בבסיס האמריקני בדייגו גרסיה שבאוקיינוס ההודי – נוכחות צבאית שאין להתעלם ממנה. עם זאת, גורמים בסביבת טראמפ מאותתים כי הנשיא לשעבר אינו ממהר לדחוף לעימות צבאי מול איראן, ומעדיף – אם בכלל – לנסות ולמסגר את העימות דרך כלים כלכליים או הסכמיים.
גם אם התגובה של וויטקוף לא נכתבה כהצהרה מדינית, קשה להתעלם מהפוטנציאל הסמלי שהיא טומנת: רמז לתזוזה אפשרית בין שני קטבים מדיניים – גם אם זעירה, גם אם חד-פעמית.
ימים אחרונים - השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו