רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

רה"מ ימריא היום לוושינגטון; אלו הנושאים שעל הפרק
(צילום: Yair Sagi/POOL)

חדשות בעולם

רה"מ ימריא היום לוושינגטון; אלו הנושאים שעל הפרק

נתניהו המריא לוושינגטון במטרה לדון עם טראמפ במשבר המכסים שמטלטל את המשק, אך גורמים בכירים בתעשייה טוענים: "המחדל כבר מאחורינו – עכשיו זה מאוחר מדי"

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
רה"מ ימריא היום לוושינגטון; אלו הנושאים שעל הפרק
(צילום: Yair Sagi/POOL)
אא

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להיפגש מחר (שני) עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בוושינגטון, בניסיון אחרון לשנות את רוע הגזירה: הטלת מכסי ענק על היצוא הישראלי בגובה של 17%. ההחלטה, שזעזעה את השווקים העולמיים, נתפסת בישראל ככישלון מדיני וכלכלי מהדהד – ומעוררת כעס עמוק מצד תעשיינים, אנשי מקצוע ובכירים במערכת הכלכלית.

המהלך האמריקני הגיע כחלק מהסלמה מתמשכת במדיניות הסחר של ממשל טראמפ, אשר הובילה לירידות חדות בבורסות העולם, ובכללן הבורסה בתל אביב. החשש המרכזי הוא שהמכסים יובילו להאטה חדה בפעילות הכלכלית, לעליות מחירים ולהחרפת הגירעון של מדינות רבות – בראשן ישראל, התלויה ביצוא, בעיקר לארה"ב.

היום נפתח המסחר בבורסה בת"א באווירה מתוחה. גורמים כלכליים בממשלה, בהם מקורבים לנתניהו עצמו, מודים כי מדובר במחדל חמור שנבע מאי-הבנה מוחלטת של ההשלכות האפשריות – בעיקר במשרד האוצר. "ניכרה אדישות בלתי מוסברת מצד הממשלה", אמר אחד הבכירים ל־ynet. "היה ברור שהמכסים יכו גם בישראל, ובכל זאת לא ננקטו צעדים מונעים".

גם בקרב ראשי המשק נשמעת ביקורת נוקבת. נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר קרא להיכנס בדחיפות למשא ומתן עם הממשל האמריקני, בניסיון לרכך את רוע הגזירה. לדבריו, כבר כעת יצואנים רבים ניצבים בפני החלטות הרות גורל: צמצום קווי ייצור, פיטורי עובדים או אפילו מעבר לפעילות מעבר לים. חלקם שוקלים סגירת פעילות בישראל, מחשש להפסדים כבדים.

הירידות בשוקי ההון שוברות שיאים שליליים. מדד S&P 500 צנח ב־10% ביומיים – שיעור מחיקה חסר תקדים. מדד הנאסד"ק התרסק ב־23% מאז דצמבר, עם ירידה של 5.8% ביום שישי בלבד. מניות טכנולוגיה ומפעלי יצוא ספגו את המכות הקשות ביותר. מדד דאו ג'ונס ירד ב־5.5% ו"מדד הפחד", המשקף את התנודתיות הצפויה בשווקים, זינק ב־50%. מדובר בשבוע הקשה ביותר בוול סטריט מאז ימי הקורונה.

במקביל, הדולר התחזק מול השקל ונסחר ברמה של 3.72 ₪, בעוד מחירי הזהב זינקו לשיא של כל הזמנים – רמז מובהק לכך שהמשקיעים מחפשים מקלט מפני המשבר.

השפעות הגזירה עלולות להיות הרסניות גם בתוך ישראל: סגירת מפעלים, גלי פיטורים, עליית מחירים במאות מוצרים מיובאים, האצה של האינפלציה והעמקת הגירעון התקציבי. כל זאת, בזמן שהמשק ממילא מתמודד עם חוב ציבורי גבוה, האטה בצמיחה ותשיעית ברציפות של ריבית גבוהה – 4.5%.

דווקא בעת הזו, כך טוענים גורמים בכירים במשק, נדרש היה מראש הממשלה להפגין מנהיגות כלכלית, ולא להתמקד בנושאים משניים כמו הדחת ראש השב"כ או נסיעות לא חיוניות. "נתניהו לא ניצל את יחסיו עם טראמפ למניעת המהלך, והכלכלה כולה עלולה לשלם את המחיר", אמר אחד מהם.

עתה, כל העיניים נשואות לפגישה בין נתניהו וטראמפ, בתקווה – גם אם קלושה – להפחית את גובה המכס, אולי מ־17% ל־10%. "עדיף מאוחר מאשר אף פעם", אומרים במגזר העסקי. "אם לא נבלום את ההתגלגלות – המשבר הבא כבר כאן".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב