ביטחוני
נשיא המדינה, יצחק הרצוג, התייחס הבוקר (שני) בוועידת ynet ו"ידיעות אחרונות" לפגישתו הצפויה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ. לדבריו, מדובר בפגישה גורלית, אשר עשויה להשפיע באופן ממשי על המאמצים להשבת החטופים מעזה.
הנשיא הדגיש כי יש לגבש מהלכים חדשים, מקוריים ונועזים, שיגיעו לשולחן הבית הלבן: "אני מקווה ומייחל שהפגישה תוביל להתקדמות ממשית. יש לנצל את ההזדמנות כדי להפעיל לחץ משמעותי ולהביא תוצאה בשטח – החזרת החטופים הביתה."
שנה וחצי למתקפת 7 באוקטובר
הרצוג פתח את נאומו בהתייחסות לעובדה כי היום מציינים שנה וחצי בדיוק לאירועי 7 באוקטובר. "אחינו ואחיותינו עדיין במנהרות בעזה," אמר. "חובתנו לחשוב עליהם בכל רגע, ולעשות הכול, ללא יוצא מן הכלל, כדי לראות את כולם חוזרים הביתה."
התייחסות לירידה באמון הציבור
נשיא המדינה התייחס גם לירידה באמון הציבור במוסדות השלטון ולביקורת הנשמעית נגד מערכות המדינה. "אני מודאג מהשיח הקשה ומההכפשות ההדדיות. יש לנהל את המחלוקות באופן מכבד, בשיח כן ואמיתי. החרמות הדדיות אינן משרתות את המאבק בטרור או את אחדות העם."
"אין בישראל שלטון צללים"
בנוגע לטענות על קיומו של "דיפ-סטייט", שלטון פקידותי לא נבחר, הבהיר הרצוג: "אין בישראל שלטון צללים ואין דיקטטורה. ישנם עובדי ציבור מסורים, שפועלים יומם ולילה במסירות. גם כאשר הם סופגים ביקורת – הם ממשיכים בשליחותם."
לדבריו, ויכוחים פוליטיים אינם מעידים על קריסת הדמוקרטיה. "המחלוקות עמוקות, אך החוק נאכף, ובית המשפט העליון פועל לפי כללים ברורים. אני סומך על המערכת שתשמע את כלל הצדדים ותכריע באופן הוגן."
קריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית
בהמשך דבריו, חזר הנשיא על עמדתו בעד הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבחינת כשלי ה-7 באוקטובר. "זהו הכלי המשפטי הנכון ביותר לבירור יסודי ואחראי. הקמת ועדה כזו תוכל לאפשר תהליך של ריפוי חברתי ולהשיב את האמון במערכת."
הרצוג אף ציין מתווה קונקרטי שגיבש עם נשיא בית המשפט העליון, הכולל שיתוף של שופטים בכירים, ביניהם נעם סולברג, והרחבת ההרכב לחמישה או שבעה חברים ממגוון תחומים, שיבטיחו ראייה רחבה ובלתי תלוית קונספציה.