ביטחוני
בפגישה דרמטית שנערכה בבית הלבן בין הנשיא דונלד טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו הערב (שני), עמד איום הגרעין האיראני בלב השיח. טראמפ הציב בפני טהרן מועד יעד ברור – שישה שבועות להשגת הסכם חדש. נתניהו, מצידו, הדגיש כי יש לעצור את התקדמותה של איראן לעבר נשק גרעיני "בכל מחיר".
לצד המוקש האיראני, דנו הצדדים גם בבקשת ישראל להסרת מכסי יבוא ובמצבם של החטופים הישראליים ברצועת עזה. הפגישה, שהתכנסה באופן בהול, נולדה לאחר פנייה של נתניהו לנשיא בבקשה להקל על ישראל את נטל המכסים החדשים. טראמפ נענה להזמנה, אך צירף לדיון גם סוגיות אסטרטגיות רחבות יותר, ובראשן הסכנה מהתגרענות איראן.
על אף ההבדלים בגישות – וושינגטון שמעדיפה את הנתיב הדיפלומטי לעומת ירושלים שמובילה קו תקיף – ניכרת הסכמה עקרונית בין הצדדים לגבי הצורך למנוע מאיראן את השלמת תוכנית הגרעין שלה. טראמפ מבהיר: אם איראן לא תיכנס למשא ומתן תוך שישה שבועות, נשקלת תגובה תקיפה.
בתוך כך, הצדדים עסקו גם בסוגיית החטופים. נתניהו נקט בעמדה זהירה, והבהיר כי אינו ממהר לעסקה עם חמאס ללא הישג צבאי קודם. טראמפ, לעומת זאת, הביע דחיפות בנושא, במיוחד לאור מצבו של אחד מהחטופים המחזיק גם באזרחות אמריקנית. הוא רואה בכך סוגיה הומניטרית מהמעלה הראשונה ומקדם קו של פתרון מדיני שיביא לפריצת דרך.
במבט לעתיד, מבקש טראמפ להציג תוצאות לקראת ביקורו הקרוב בסעודיה. הישג מדיני בגזרת עזה או לפחות הפסקת אש יציבה, עשוי לשכנע את ריאד לתמוך בתהליך אזורי נרחב שכולל גם נורמליזציה עם ישראל. בתמורה, ישראל עשויה לקבל הקלות כלכליות וערבויות ביטחוניות.
לא ברור עדיין אם הפגישה הניבה הסכמות מעשיות, אך לפי דברי הנשיא במסיבת העיתונאים, הבית הלבן לא צפוי להפעיל לחצים קשים על ישראל, אלא להציע "עסקה שאי אפשר לסרב לה" – שילוב בין פטור ממכס לבין מנוף מדיני להמשך הלחץ על איראן וחמאס. טראמפ, שהביע אמפתיה כלפי משפחות החטופים, מקווה שכך תיסלל הדרך להסדר רחב.
בשלב זה, כל העיניים נשואות לטהרן. אם איראן תסרב להצעת טראמפ, הדרך לעימות פתוח עשויה להתקצר. בישראל, בינתיים, ממתינים לראות אם ההבטחות האמריקניות יתורגמו למדיניות ממשית – ואם יימצא האיזון בין צורך בביטחון לבין לחצי הקהילה הבינלאומית.