חדשות בעולם
התגובה הסינית לא איחרה לבוא: בהודעה חריפה שפרסם משרד המסחר נאמר כי מדובר ב"טעות חמורה נוספת", וכי האסטרטגיה האמריקנית חושפת אופי של לחץ חד-צדדי ולא הוגן. סין, שמבינה את המשמעות הכלכלית של עימות ממושך, נערכת למאבק ארוך טווח, הכולל פיחות יזום של המטבע הלאומי – היואן – לצד חיזוק הבורסה המקומית כדי לשמר יציבות פנימית.
בעוד המתיחות צוברת תאוצה, השווקים הפיננסיים דווקא גילו סימני התאוששות. המדדים בארצות הברית פתחו את יום שלישי בעליות קלות, מה שהפיח תקווה בקרב המשקיעים לאחר מספר ימים של ירידות. בין היתר, נרשם גידול בחוזים העתידיים, בין השאר בזכות מסרים מרגיעים מצד הממשל האמריקאי, שציין כי מדינות כמו יפן וישראל יזכו להקלות מסוימות במסגרת שיחות סחר נפרדות.
בטוקיו נרשם ריכוך נוסף של החששות, לאחר מינוי נציג מיוחד שיטפל בנושא המכסים מול ארה"ב, מה שהקפיץ את מניות יפן והעביר מסר חיובי לשווקים במזרח אסיה.
במקביל, המערכת הפוליטית בוושינגטון סוערת: חברי סנאט מקדמים יוזמה לחוק חדש שיגביל את סמכויות הנשיא בהטלת מכסים. מדובר ב"חוק סקירת הסחר", שנועד לאזן את הכוח שמרוכז בידיו של טראמפ, אך בבית הלבן מבהירים: אם החוק יגיע לשולחנו של הנשיא – הוא יטיל וטו.
היום הודיעה סין על מכס של 34% שייכנס לתוקף באופן מיידי על יבוא מארה"ב, מהלך שנתפס כתגובה ישירה להחלטות האחרונות של וושינגטון. טראמפ מצדו, לא נותר חייב: בציוץ שפרסם ברשתות החברתיות, הבהיר כי כל תגובת נגד מצד בייג'ינג תיענה בהחרפה נוספת, והכריז כי אם סין לא תיסוג עד לתאריך ה-8 באפריל – יוטלו עליה מכסים בגובה 50% החל מהיום שאחריו.
עוד הוסיף הנשיא כי שיחות מתוכננות עם סין יבוטלו, ואילו מגעים עם מדינות נוספות יקבלו קדימות מידית. בכך מבהיר טראמפ את הקו התקיף בו בחר לנקוט, בתקווה להפעיל לחץ מקסימלי על המעצמה מהמזרח.
האם מדובר במשחק של עצבים או תחילתה של מלחמת סחר בהיקף מלא? רק הזמן יוכיח אם האיומים יהפכו למעשים – או שצד כלשהו ימצמץ ראשון.