חדשות
משרד האוצר, נשיאות המגזר העסקי ונציגות המגזר הפילנתרופי חתמו היום (שלישי) על הסכם היסטורי, שמוביל את הקמת מטה התיאום לשיקום וצמיחה בצפון. מדובר ביוזמה שמסמלת שיתוף פעולה חדשני ורב מגזרי בין הממשלה, המגזר העסקי והפילנתרופיה, במטרה לחולל שינוי עמוק בצפון הארץ.
ההסכם נחתם במעמד שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ושר האוצר הממונה על שיקום הדרום והצפון, זאב אלקין, לצד שורת בכירים נוספים מהממשלה והפילנתרופיה, בהם מנכ"ל משרד האוצר, אילן רום, ויו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי. מטרת המטה היא ליצור מנגנון סנכרון בין הגורמים השונים ולמנף משאבים באופן שמקסם את התועלת הכלכלית והחברתית לאזור הצפון, עם דגש על חיזוק עסקים מקומיים, הרחבת התעסוקה, פיתוח שירותים חברתיים ועוד.
היוזמה מהווה צעד נוסף במאמצי הממשלה להתמודד עם האתגרים הצפוניים ולחזק את אזור הצפון בעידן שלאחר מלחמת "חרבות ברזל". כשלב ראשון, המטה יפשט את הבירוקרטיה ויאפשר יצירת שיתופי פעולה חדשניים שיביאו לצמיחה כלכלית וחדשנות.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ציין כי "המטרה שלנו היא להחזיר את הצפון למסלול שגשוג, והדרך לשם עוברת בשותפות אמיצה בין הממשלה, המגזר העסקי והפילנתרופיה".
השר זאב אלקין הוסיף כי מדובר בכלי חשוב לשיתוף פעולה בין מגזרים, שיביא לאיתור פעולות ממוקדות להצלחת השיקום והצמיחה בצפון הארץ.
מנכ"ל משרד האוצר, אילן רום, הדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה האמיתי, וכיצד המטה יסייע בהנעת מהלכים משמעותיים לשיפור הצפון.
הצלחה במימוש המיזם צפויה לחולל שינוי דרמטי במערכות הכלכלה, החינוך, הבריאות והרווחה בצפון, תוך יצירת תשתית כלכלית וחברתית יציבה שתוביל את האזור לשגשוג.
כאמור, מדובר בשותפות רבת ערך בין הגורמים השונים, שתהיה חלק ממהלך לאומי שנועד להעניק לצפון את התמיכה הנדרשת כדי להשתקם ולצמוח.
הסכם זה מבטא את מחויבות הממשלה והשותפים השונים לפתח פתרונות שיביאו לשינוי מהותי בצפון הארץ, תוך שיתוף פעולה בין שלושת הגורמים המרכזיים – הממשלה, המגזר העסקי והפילנתרופיה. המטרה העיקרית היא לנצל את היתרונות הייחודיים של כל מגזר על מנת להאיץ תהליכי שיקום ובנייה מחדש, אשר ימשכו השקעות, ייצרו מקומות עבודה ויפתחו שירותים חיוניים לאוכלוסיית הצפון.
המטה יפוקד על תיאום המהלכים השונים ויאפשר את המינימום הבירוקרטי המתחייב בהפקת תכניות ייעודיות לאזור הצפון. בכך, הוא ישדרג את המענה המהיר והיעיל לצרכים המקומיים, בין אם מדובר בהשקעות בתשתיות, בעסקים מקומיים, בשירותי בריאות, חינוך ורווחה, או בהגברת חדשנות טכנולוגית.
המגזר העסקי לא רק שיבצע השקעות ישירות וימנף את הידע והניסיון שנצבר, אלא גם ידריך את הגורמים הפילנתרופיים במציאת פתרונות יצירתיים וחדשניים. הפילנתרופיה תביא איתה את המשאבים הכספיים ויכולת ההתארגנות המהירה, בשיתוף פעולה עם חברות עסקיות שמביאות עמן חוויות ומודלים מצליחים מחו"ל ומישראל.
יוזמה זו תומכת בכיוונים ארוכי טווח, והיא מחליפה את הדרך הישנה של עבודה בודדת של כל מגזר. "העתיד הכלכלי של הצפון הוא בידיים שלנו", ציין דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי. "כפי שראינו בכמה שותפויות רב מגזריות שנעשו בעבר, כך גם כאן, אני מאמין שהכוח המשותף יכול ליצור שינוי עמוק ולהפוך את הצפון לאזור חזק ומשפיע, שמניע את כלכלת ישראל קדימה".
ההבטחה של התוכנית היא, בין היתר, להשקיע במיזמים שמגיעים מתוך הצפון, ובכך לעודד את הקהילה המקומית לקחת חלק פעיל בצמיחה. יחד עם התמיכה הממשלתית, ההשקעות והכיוונים הכלכליים, הצפון צפוי לעבור שינוי מעניין שיכלול לא רק חיזוק תשתיות אלא גם פיתוח עסקי וחדשנות טכנולוגית.
כמובן שעמידה ביעדים אלה אינה קלה, והכוחות הפוליטיים, החברתיים והכלכליים צריכים לעבוד יחד כדי להבטיח שהמשאבים יגיעו ליעדים הנכונים. "זהו צעד חשוב ודרמטי", ציין סאם גרונדוורג, יו"ר קרן היסוד, "אנו שמחים להיות חלק מהמיזם הזה ומאמינים שהשותפות הזו תביא לשינוי משמעותי בעתיד הצפון".
ההסכם שנחתם הוא רק הצעד הראשון בדרך לשיקום העמוק והפיתוח הכלכלי שצפוי לשנות את המפה החברתית והכלכלית של הצפון בעשור הקרוב. שיתוף הפעולה המשולש – בין הממשלה, המגזר העסקי והפילנתרופיה – עשוי להוות מודל למיזמים דומים במקומות אחרים בארץ, ולהוות דוגמה לתיאום בין מגזרים למען טובת הציבור ולקידום מטרות לאומיות.