ביטחוני
על רקע המתיחות האזורית והמעורבות ההולכת וגוברת של טורקיה בצפון סוריה, ישראל וטורקיה ניהלו ביממה האחרונה שיחות ישירות באזרבייג'ן, כך לפי גורם מדיני בכיר. השיחות עסקו בעיקר בפריסת הכוחות הזרים בשטח הסורי ובנוכחות הצבאית של טורקיה באזור.
במהלך השיחות, ישראל הבהירה לטורקיה כי מבחינתה כל שינוי בפריסת הכוחות הזרים בסוריה – ובמיוחד הקמת תשתיות או בסיסים צבאיים באזור תדמור – מהווה חציית קו אדום. לדברי הגורם המדיני, ישראל רואה בכך איום ישיר על ביטחונה הלאומי, והעבירה כי מדובר באחריות ישירה של ממשלת סוריה למנוע מהלך שכזה.
לצד העמדה התקיפה, בירושלים מעוניינים לבחון אפשרות של תיאום ביטחוני עם טורקיה, זאת כדי לצמצם סיכונים ולהימנע מהתנגשויות צבאיות ישירות. הרעיון שמקודם כעת הוא להקים מנגנון תיאום דומה לזה שפעל בעבר מול רוסיה, שמטרתו יצירת ערוץ תקשורת מבצעי – ולא מדיני – שיאפשר תיאום מראש לפני פעולות רגישות באזור.
בישראל מציינים כי בשבועות האחרונים בוצעו מספר תקיפות של צה"ל בשטח סוריה, במטרה למנוע התבססות של כוחות טורקיים בקרבת מתקנים בעלי חשיבות ביטחונית.
נשיא אזרבייג'ן, שבמסגרת ביקורו חשף את קיום השיחות בין ישראל לטורקיה, ציין כי היחסים המתוחים בין שתי מדינות ידידותיות הם מצב בעייתי לכולם: "זה תמיד רע כשלחברים שלך יש קשר רע – זה רע להם, רע לנו ורע לעולם", אמר.
גם בפגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהתקיימה מוקדם יותר השבוע, עלה הנושא הטורקי במסגרת השיחות הפרטיות ובדבריהם הפומביים של השניים. נתניהו פנה אל טראמפ וביקש את מעורבותו ככל שיידרש, במקרה של החרפה במצב.
בתגובה, טראמפ הביע את קרבתו האישית לנשיא טורקיה ארדואן ואמר: "יש לי יחסים נהדרים עם ארדואן, אני אוהב אותו והוא אוהב אותי". טראמפ הוסיף כי יהיה מוכן לסייע לישראל בהתמודדות עם טורקיה, אם יהיה בכך צורך.