בריאות
לפי הגדרתו של הרמב"ם, תזונה בריאה היא תזונה שמותאמת אישית לאדם לפי המזג שלו, הגיל העיסוק ומצב הבריאות שלו.
לכן, לאדם עם עודף משקל צריך להיות תפריט שונה מאדם עם תת-משקל. או למשל במקרה של אדם שעובד בעבודה גופנית קשה וזקוק לתזונה שונה מאדם שיושב רוב היום במשרד.
הרמב"ם שהאדם צריך להתאים את עצמו לסביבה הטבעית שלו. לפי זה יש להתאים את התזונה לפי עונות השנה וגם לפי המיקום הגיאוגרפי שבו האדם נמצא. בחורף- מומלץ לאכול מאכלים מחממים וקצת תבלינים חמים כמו בשר ותבלינים חורפיים.
בקיץ לעומת זאת- מומלץ לאכול מאכלים שמצננים את הגוף, כמו מוצרי חלב איכותיים בלבד (גבינות עיזים, יוגורט מותסס), וירקות ופירות מצננים (קישואים, דלעת, אבטיחים ומלונים).
יחד עם זה חשוב מאוד גם לבדוק את מזג האדם. ככה למשל, אדם עם מזג קר יצטרך לאכול מזונות מחזקים גם בקיץ. אדם שסובל משלשולים דחופים יצטרך תזונה מחזקת שנשארת יותר זמן בקיבה כמו למשל בשר איכותי ורזה, דגים, ירקות מבושלים ואורז לבן ולא מלא.
הרמב"ם קובע שהמזון הוא תרופה, בעיקר תרופה מונעת, לכל מיני מחלות. לכן הוא חילק את המזונות לטובים ולרעים.
הרמב"ם הבחין בין מזונות שהם רעים ביותר ואין לאכול מהם לעולם, לבין מזונות שהם לא טובים באופן כללי אבל ניתן לאכול מהם מעט ולעיתים רחוקות.
אילו מאכלים לא כדאי לאכול בכלל?
דגים גדולים, ישנים ומלוחים , גבינה מלוחה וישנה , בשר מלוח וישן, פטריות וכמהין , מאכלים עם ריח רע.
מזונות שצריך לאכול רק בכמות קטנה ומדי פעם-
גבינה וחלב ששהו יותר מיממה לאחר החליבה, בשר שוורים גדולים ותיישים גדולים, פול ועדשים, לחם שעורים, לחם מצות, כרוב, שום ובצל , החרדל לא טוב בקיץ, צנון לא טוב בקיץ, חרובים , פירות הדר , פירות שטרם הבשילו, עוף המים, ובני יונה הקטנים , תמרים לחים (תמר יבש טוב, תמר טרי מצוין), לחם קלוי בשמן או לחם שנילוש בשמן, הסולת שניפו אותה כל צרכה, דגים גדולים
המזונות שטובים לבריאות:
לחם מחיטה מלאה, שקדים, אגוזים וענבים, פירות הרבה טובים, למעט פירות ההדרים שיש בהם הרבה ליחה, שמן זית , בשר עוף ובמיוחד מרק עוף, דגים ובעיקר דגים קטנים שיש בהם הרבה אומגה 3 , ביצים, חלב פרות וחלב עזים , בשר בקר ובשר כבש , הדבש והיין רע לקטנים ויפה לזקנים.
הרב זמיר כהן מביא את דברי הרמב"ם. צפו