רוצים לחיות חיים ארוכים? אל תאכלו ביצה
(צילום: komokvm/shutterstock) | מעלה את הסיכון למוות

בריאות

רוצים לחיות חיים ארוכים? אל תאכלו ביצה

סיבה לבהלה? קבוצת חוקרים סינים טוענת כי המאכל שרובנו מרבים לאכול על בסיס יומי עלול להוות גורם למוות מוקדם במינון מסוים.
אריה ניסן
הוספת תגובה
רוצים לחיות חיים ארוכים? אל תאכלו ביצה
(צילום: komokvm/shutterstock) | מעלה את הסיכון למוות
אא

מחקר סיני חדש ודי מבהיל שתוצאותיו פורסמו לאחרונה קובע כי אכילה של חצי ביצה על בסיס יומי מעלה את הסיכון למוות מוקדם בשבעה אחוזים לעומת אדם באותו הגיל שאינו צורך ביצים על בסיס יומי. בהתאם לזה, אכילת ביצה ביום מעלה את סכנת המוות ב-14% וכן הלאה. 

הבסיס לאותה מסקנה של החוקרים הוא כמובן עניין הכולסטרול שנמצא בחלמון הביצה וההמלצה שלהם היא לאכול רק את החלבון וטוב מכך – להשתמש בתחליפי ביצה. לטענתם, החסרונות הבריאותיים בביצה מאפילים על יתרונותיה וניתן למצוא אותם גם באגוזים שבמרבית המקרים ובמינון הנכון מיטיבים עם בריאותנו. 
המחקר הסיני הנוכחי מתבסס על שאלונים שנתנו לחצי מיליון איש בשנים 1995-6 ומאז נערך אחריהם מעקב הכולל את בדיקת מצבם הבריאותי והרגלי התזונה שלהם. נתוני המחקר הראו כי כמעט 130,000 מתוך אלו שנעשה אחריהם מעקב מתו מאז החל המחקר. פרופסור יו זאנג, שהיה שותף לחיבור המחקר מטעם אוניברסיטת ג'ג'יאנג, אמר כי "על פי הנתונים שלנו מה שהרג את האנשים זה הכולסטרול הרב שגרם למחלות לב, כלי דם וסרטן". 

שאלת אכילת הביצים על ידי בני האדם מצויה בדיון מחקרי ער במשך שנים רבות וזו אינה הפעם הראשונה שבה נטען בתוקף כי אכילתן לא מומלצת, אך במקביל הגיעו המלצות הפוכות ממחקרים אחרים.  

בחלמון הביצה יש כמות גדולה של כולסטרול שידוע כחומר לא בריא. החוקרים בדקו כמה כולסטרול יש בהרגלי התזונה של הנחקרים ומצאו כי אלו שצרכו 300 מיליגרם ממנו היו בסיכון מוות של 19 אחוז במהלך 16 השנים של המחקר. הסיכון למחלת סרטן עלה ב-24 אחוז והסיכוי למחלות כלי דם ולב עלה ב-16 אחוז. לכן רואים החוקרים הבדל בין אכילת חלמון ביצה שבו יש 186 מ"ג כולסטרול לבין אכילת חלבון הביצה שבו אין בכלל כולסטרול. 
בהקשר לכך אמר פרופ' זאנג כי "הממצאים מראים בצורה חד משמעית כי הגבלת אכילת ביצים ומציאת תחליפים או אכילה של חלבונים בלבד מעלה את סיכוי ההישרדות של האדם". הסיבה לכך, לדברי החוקרים, היא העובדה שכולסטרול מצטבר על דפנות העורקים ויכול לגרום לקרישי דם או למחלות אחרות הקשורות לזרם הדם. 

ארגון הבריאות הבריטי, הNHS, דווקא ממליץ על אכילת ביצים ולא שם מגבלות לבני אדם בנושא, למעט עניין הטיגון בשמן, שאכן עלול להזיק. החוקרת הבריטית מאוניברסיטת גלזגו, ד"ר אדה גרסיה, שלא הייתה מעורבת במחקר אומרת כי "זה מחקר לאחור שמלמד על קשר בין מה שאנשים אכלו בעבר לבין סיכוי המוות שלהם. הם גם נזהרו מאוד במסקנות שלהם". 

"משתנים כמו עישון, השמנת יתר, צריכת אלכוהול וחוסר בפעילות גופנית הם גורמים שצריך יותר לבחון בכל הנוגע למוות מוקדם והם חשובים יותר מכמות הביצים, לכן המסקנות של המחקר מופרזות מאוד. להאשים את הביצים בלבד בסיכון מוגבר למחלות ולמוות היא גישה פשטנית", היא קובעת.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי