צום י"ז בתמוז
תענית י"ז בתמוז השנה (ה'תשפ"א) חלה ביום ראשון, כך שיום שבת שלפניו הוא היום המשמעותי להכנה ראויה. העובדה שהצום מתחיל מהבוקר ולא מהלילה, והעדר סעודה מפסקת, מצריכה הכנה טובה יום על פני היום שלפניו.
חשוב שאת כל ה"הכנות" לא יאמר עליהם שהם לכבוד הצום שלמחרת, מחשש של הכנה משבת לחול, אלא ינהג כן בלי אומר ודברים.
ראשית, רצוי להקטין משמעותית את כמויות המזון בכל סעודה ביום השבת - עדיף לאכול ארוחות קטנות כל שעתיים – שלוש ולא להגיע לארוחה המפסקת כשרעבים. הארוחות הקטנות יכולות להכיל למשל פירות, דייסת קוואקר, קינואה, כוסמת, אורז מלא, לחם כוסמין, סלטי ירקות בתוספת מנת חלבון קטנה.
נקפיד על כמויות קטנות במיוחד של חלבון מן החי (בשר למשל) - אכילת כמות גדולה של חלבון מן החי, דורשת אנרגיה רבה של הגוף לפירוק שלו, וכן יגרמו לתחושת צמא מוגברת.
נמשיך להקפיד על שתיית מים במהלך היום, פושרים דווקא (מומלץ כוס מים בשעה) – מים צוננים אינם נספגים בתאים, ומסולקים דרך השתן.
להריוניות, ליולדות ולמניקות: ליטול קלי-צום כבר ממוצאי השבת.
במוצאי השבת, בסעודת מלווה מלכה, יתן דגש לדברים הבאים:
בסיום הצום:
נשים בהריון, עוברות ומניקות, חשוב טרם הצום ליצור קשר עם הרב הפוסק שלכן כדי לדעת מהם ההנחיות המיוחדות בשבילכן לצום.
ויה"ר שנזכה לבנין בית מקדשנו, ולא נצטרך לצום כלל.