בריאות הנפש
כיצד נדע כי אנו סובלים מחרדה? התקף חרדה הינו מצב שבו מתעוררת אצל האדם תחושה של פחד עוצמתי שאיננה קשורה לסכנה ממשית, מידית או מוחשית העומדת לנגד עיניו. כלומר, אין קשר בין ההרגשה והמחשבה שלנו, לבין המציאות עצמה. לדוג': הסיכוי שיקרה משהו שלילי ומאיים באותה נקודת זמן הוא נמוך מאוד, ובכל זאת האדם חש פחד וחושב על הדבר במשך זמן ממושך ללא קשר ישיר למה שקורה בפועל במציאות באותו הרגע. במהלך חרדה, מרצו של האדם מושקע ברובו על פחדים שאינם מציאותיים. פחדים הגיוניים שאינם רחוקים מן המציאות, יכולים עדיין להיחשב כחרדה לכל דבר כל עוד האדם משקיע זמן רב ואנרגיות במחשבה על הגורם לפחד, מה שגורם להגבלת התפקוד ולתחושה של תקיעות ועמידה במקום מבלי יכולת להתקדם.
לעיתים החרדה תהיה מלווה בתסמינים פיזיים, כגון: דפיקות לב מהירות וחזקות, סחרחורת, הזעה, כאבי בטן וכאבי ראש, רעד בגוף ועוד. בעת התקף חרדה ישנם אנשים המפרשים את התסמינים פיזיים כפחד ממשי מפני שגעון או מוות, על אף שהדבר איננו נכון. לעיתים התקף חרדה הינו אירוע בודד וחד פעמי שאיננו חוזר על עצמו, ואילו ברוב המקרים אדם מפחד לחוש שוב התקף חרדה כחלק מהיסטוריה חוזרת של התקפים כאלו.
כשאדם משקיע אנרגיה רבה במחשבה ופחד האם התקף החרדה יחזור על עצמו שוב, הוא מגיע למצב שההתעסקות במחשבות על פחד מהישנות התקפי חרדה גוברת על מה שקורה בפועל ולא מאפשרת לו להתקדם ולהשתחרר מהחרדה באמת. לעיתים ישנה בעיה פיזית ומכל מקום כמובן שכדאי לבדוק אצל הרופא שהכל תקין מבחינה בריאותית, אך במידה שנמצא כי האדם בריא, ובכל זאת סובל מהתסמינים הפיזיים שהוזכרו, ככל הנראה מדובר בחרדה ובהתעסקות יתר במה שלא מציאותי, יעיל או רלוונטי. ישנן מגוון שיטות יעילות להתמודד עם חרדה וכדאי להתייעץ עם רופא או פסיכולוג בעניין. בהצלחה.
*הבהרה: אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ רפואי או פסיכולוגי.
איך לזהות התקף חרדה? איך מרגיש התקף חרדה - הרב אייל אונגר: