בריאות
מחקר חדש שנעשה קבע כי תזונה ים תיכונית העשירה בירקות, פירות, שמן זית ואגוזים - עשויה להפחית משמעותית את הסיכון לחלות במחלת הדמנציה, שהיא מחלת טרום אלצהיימר - הגורמת לפגיעה חמורה בזיכרון. ממצאי המחקר, שפורסם בכתב העת BMC Medicine, מצביעים כי בחירה בתזונה המיוחדת הזו הפחיתה בכמעט רבע את הסבירות לחלות במחלה, כך ע"פ ניתוח נתונים של כ- 60,000 קשישים - מתוכם אף כאלו המחזיקים בגנים מיוחדים הגורמים לסיכון יתר לחלות במחלה.
מחבר המחקר אוליבר שאנון, מרצה בנושאי תזונה והזדקנות באוניברסיטת ניוקאסל, אמר: "המסר העיקרי של מחקר זה הוא שאפילו עבור אנשים עם סיכון גנטי גבוה יותר, צריכת תזונה דמוית ים תיכונית עשויה להפחית את הסבירות לפתח דמנציה".
באשר למשתתפי המחקר שלא בחרו בתזונה ים תיכונית, אמר שאנון: "בסביבות 17 מכל 1,000 אנשים פיתחו דמנציה במהלך כתשע שנות המעקב של המחקר".
לעומת זאת, משתתפים שבחרו בתזונה הקרובה ביותר לתזונה ים תיכונית, "רק כ-12 מכל 1,000 אנשים פיתחו דמנציה", אמר שאנון.
תזונה ים תיכונית כאמור, מבוססת על צריכת ירקות ופירות, קטניות, אגוזים, דגנים מלאים, דגים ושמן זית. משתתפים במחקר שצרכו תזונה ים תיכונית נמנעו מאכילת בשר אדום ומעובד, או ממתקים ושתיית משקאות ממותקים.
במהלך המחקר נבדקו 2010 גברים ונשים בין הגילאים 4-69 מאנגליה, סקוטלנד ווילס, אם כי במחקר הפרוספקטיבי קיימים למעלה מחצי מיליון משתתפים. משתתפי המחקר מילאו שאלונים ועברו סדרת בדיקות ביולוגיות המאפשרות גילוי מצג של מדדי הגוף. החוקרים ביצעו מעקב רפואי ותיעדו את הנתונים במערכות אלקטרוניות.
תפריט ע"פ תזונה ים תיכונית:
שימוש בעיקר בשמן זית בעת הבישול
לפחות 2 מנות של ירקות ביום
לפחות 3 מנות פרי
פחות ממנת בשר אדום/מעובד ביום
פחות ממנת מרגרינה, חמאה או שמנת ביום
פחות משקה ממותק אחד ביום
לפחות 3 מנות של קטניות בשבוע כגון: שעועית, עדשים או בוטנים.
לפחות 3 מנות דגים בשבוע.