בריאות
האם חשבתם פעם כמה אוכל תזרקו בפועל עד שהוא יגיע לשולחן שלכם? לחמניות שהתייבשו, חלב וגבינות שעבר התוקף שלהם, וירקות שהתרככו ואיבדו מהטריות שלהם.
בארצות הברית למשל, כ-37% מהפסולת המושלכת מידי שנה היא פסולת ביתית, כאשר 20% מהפסולת הזו זה למעשה מזון שנזרק מכיוון שהצרכנים לא בטוחים אם הם יכולים להשתמש בו עוד או לא וכיצד עליהם לפרש את תאריך התפוגה המוטבע עליהם.
מסתבר, שרוב מוצרי המזון הנזרקים לפח, עדיין בטוחים לחלוטין לאכילה ונזרקים בטרם זמנם. אם כך, נשאלת השאלה מה תפקידו של תאריך התפוגה על האריזה?
לפני שנים רבות הדרך בין המקום שבו ייצרו את המזון לבין המקום שבו הוא היה נאכל בפועל, היה הרבה יותר ישיר. רוב האנשים ידעו לזהות טריות של מזון באמצעות ריח, מגע וראייה. אבל עם השנים החלו הסופרים להתמלא באוכל תעשייתי, שהיה קשה יותר לאמוד את הגיל שלו.
לשם כך, השתמשו בסופרים בארצות הברית בקוד ייעודי על גבי כל אריזה, על מנת לעקוב כמה זמן המוצר עומד על המדף בסופר. בשנות ה-70 ביקשו גם הצרכנים להיות חשופים למידע הזה ישירות.
הרבה סופרים אימצו את השיטה המוכרת, הקיימת גם היום, שיטת "תאריך פתוח" - שזהו למעשה התאריך המוטבע במפעל היצור על גבי האריזות, במטרה להעיד על טריות אופטימלית.
לתאריכים אלו בפועל, לא היה שום קשר לתאריך תפוגה או לבטיחות המזון. למעשה הוא הוטבע על גבי האריזה רק בשביל להשקיט את המצפון שאנו אוכלים מזון טרי ולא מיושן, בהתבסס לא אחת על גיבוי מדעי כלשהו.
האמת היא, שבדרך כלל אין כללים כלשהם בכל הקשור לתאריכי שימוש במוצר. אומנם רוב היצרנים והקמעונאים מעדיפים לשים תאריכים מוקדמים לצריכה, אך מדובר בהרגעת ביטחונם של הצרכנים, על מנת שירגישו ביטחון לקנות שוב את אותו המוצר. למעשה זה אומר, שהרבה מהמזון שאנו רוכשים בטוח לאכילה עוד זמן רב מעבר לתאריכים המסומנים.
אומנם הרבה מוצרים שהתיישנו כמו פסטה ועוגיות, ירגישו לא טריים ואף יהיה להם טעם לוואי, אך בהחלט לא מדובר במזון המהווה סכנה לבריאות. בארצות הברית הגישה הרווחת היא כי הרוב המכריע של סימון התאריכים מציין את איכות המזון ולא את בטיחותו.
מזון בשימורים יכול להישאר טרי ובטוח לשימוש במשך שנים, כל עוד לא מופיעים על הקופסאות סימני נפיחות או חלודה.
הטמפרטורות הנמוכות במקפיא שלנו שומרות על חיידקים הגורמים להרעלת מזון ובכל שומרות על ארוחות עקב קפואות למשל, מאוחסנות כהלכה ללא הגבלת זמן.
ביצים בקירור טובות עד חמישה שבועות, ואם הן התקלקלו, תוכלו בהחלט להריח זאת. בכל מוצר מזון כמעט, המרקם והריח מסייעים לנו תמיד להבין האם אוכל מקולקל או לא.
מוצרי חלב ברובם, ניתן לצרוך גם מעט זמן לאחר שעבר התאריך ואין בכך שום נזק לבריאות. אם יתפתחו עליהם חיידקים, זה תמיד יהיה ברמה שניתן להריח, לראות או לטעום.
כמובן שישנם מקרים שבהם עדיף לנקוט במשנה זהירות ולשמור על בריאותנו, על פני נטילת סיכונים מיותרים. ה-USDA (מחלקת החקלאות של ארה"ב) ממליץ לאכול או להקפיא בשר תוך ימים מרגע הרכישה.
כמו כן, מעבר לתאריכים המודפסים שלהם, סלטים מוכנים לאכילה וגבינות לא מפוסטרות, נוטים יותר לפתח חיידקים פתוגניים, שאותם לא לזהות על פי טעם או ריח. לכן מומלץ לעקוב אחר התאריך ולא להשתמש במוצר לאחר מכן. כמו כן, גם בפורמולה לתינוקות עדיף להיצמד אל התאריך המודפס על האריזה ולא לקחת סיכונים מיותרים.
במסגרת סקר שנערך בשנת 2019 בארה"ב, שבו השתתפו מעל ל-1000 אמריקאים, למעלה מ-70% מהמשתתפים טענו כי הם מסתכלים על סימוני התאריכים על מנת להחליט אם מזון עדיין אכיל או לא. כמעט 60% מהמשתתפים ציינו כי יזרקו כל מוצר מזון שעבר את סימוני האריכים הללו. מסעדות וסופרים נוהגים בדרך כל באותו האופן.
כדי למנוע את כל הבזבוז הזה, מומחים רבים תומכים בחוקים שיחייבו שסימון התאריכים הללו ילווה באחד משתי התוויות הללו: "הכי טוב לשימוש עד" - כדי לציין טריות, או "השתמש עד" - כדי לציין את בטיחות המוצר למאכל.
התניה שכזו יכולה למנוע בזבוז של כמעט 400 טון אוכל מידי שנה. מספר סופרים בבריטניה הורידו מטעמם את תאריכי התפוגה על מנת לאפשר לצרכנים שלהם להפעיל ולהשתמש בשיקול דעתם האישי.
בישראל, יש להבדיל בין מוצרי מזון שמופיע עליהם הכיתוב "לשימוש עד" לבין אלו שמופיע עליהם הכיתוב "עדיף להשתמש לפני" - שאותם ניתן לאכול גם קצת אחרי שעבר התאריך ללא חשש.
לסיכום - הדרך הטובה ביותר על מנת להימנע מאכילת מזון מקולקל, היא לאכול את המזון שאתם קונים מהר ככל הניתן, ולהשתמש באף, עיניים והפה שלכם - בשביל לזהות אוכל מקולקל.
*הבהרה: אין באמור לעיל לשמש תחליף למידע או ייעוץ רפואי