בריאות
אכילת ביצים היא חלק אינטגרלי מחיי היומיום כמעט בכל בית ישראלי וגם בעולם. ישנם המעדיפים לאכול רק את החלבון וישנם הבוחרים דווקא בחלבונים בלבד. את הבררנות הזו ניתן למצוא בעיקר אצל ילדים, אך גם אצל מבוגרים. ביצים ככלל נחשבות למאכל בריא ומזין המספק חלבון וויטמינים לגוף. אז מה בריא יותר לגוף: חלמון או חלבון?
חלבונים וחלמונים מכילים ערכים תזונתיים שונים:
חלבון - החלק השקוף (לבן בבישול) של הביצה. חלבון הביצה נחשב למזין וחיוני לתפקודים שונים בגוף, כגון בניית רקמות ותיקון שלהן, סיוע למערכת החיסון וייצור אנזימים והורמונים המסייעים לבריאות.
חלבונים ניתן למצוא במגוון רחב של מזונות, שמקורם מן החי (בשר, עופות, דגים, מוצרי חלב, ביצים) ומן הצומח (קטניות, אגוזים, זרעים, טופו).
מזונות עשירים בחלבון מספקים חומצות אמינו חיוניות, שהן אבני היסוד של החלבונים שגופנו דורש על מנת להצליח לתפקד היטב.
כמות החלבון עשויה להשתנות בין המאכלים והמקורות השנים, וחשוב לצרוך אותם באמצעות מגוון מאכלים, על מנת להבטיח שכל חומצות האמינו החיוניות יתקבלו.
חלמון - חלמונים הם החלק הצהוב של הביצה והם מכילים חומרים הנחשבים למזינים ובעלי ויטמינים, מינרלים ושומנים.
חלמונים הם מקור נכבד לוויטמינים A, D, E ו-K, ולוויטמיני B כגון: B12 ופולאט. הם מכילים גם מינרלים כגון: ברזל, זרחן וסלניום. בנוסף, חלמונים עשירים בכולסטרול ומכילים שומן, כולל שומן רווי.
גם חלבונים וגם חלמונים נחשבים לבריאים לגוף, אם כי קיימים מספר משתנים שחשוב לקחת בחשבון:
1. ערך תזונתי - חלמונים מציעים מגוון של ויטמינים ומינרלים, כולל ויטמינים מסיסים בשומן, שאינם נמצאים בדרך כלל בכמויות גבוהות במזונות עשירים בחלבון בלבד.
עם זאת, הם גם עשירים יותר בכולסטרול ובתכולת השומן, ולכן חשוב לצרוך אותם במתינות.
2. אספקת חלבונים לגוף - חלמונים מכילים מעט חלבון, כאשר רוב החלבון בביצים נמצא דווקא בחלבוני הביצה.
אם אתם סובלים ממחסור בחלבון ומנסים להגדיל את צריכת החלבונים שלכם, תוכלו לעשות זאת באמצעות צריכת חלבוני ביצה, עופות, דגים, בשר רזה, קטניות וטופו.
3. שיקולים תזונתיים - אם ברצונכם להפחית את כמות צריכת הכולסטרול והשומן בגוף, כדאי שתיקחו בחשבון את הכמות של השומן והכולסטרול המצויה בחלמונים.
ההחלטה הסופית באשר להעדפה בין חלמון לחלבון תלויה בהמון משתנים בריאותיים והיא אינדיבידואלית לחלוטין. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא או דיאטן על מנת להתאים את הצריכה לתזונה הספציפית המומלצת עבורכם. בהצלחה.
*הבהרה: אין באמור לעיל לשמש תחליף לייעוץ רפואי
"כל אדם אוהב לאכול": מה אסור ומה מותר לאכול לפי הרמב"ם?