בריאות

אחת ולתמיד: מה יותר מסוכן, מלח או סוכר?

חברים או אויבים: עד כמה הגוף באמת זקוק למלח וסוכר, מהן ההשלכות הבריאותיות, ומה נחשב למסוכן יותר? הנה התשובות
תומר כהן
הוספת תגובה
אא
(צילום: graletta/shutterstock)

מלח וסוכר הם שני מוצרי בסיס החיוניים לגוף ומהווים חלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. מלח נחשב לתבלין הפופולרי הנפוץ והנצרך ביותר בעולם, וכך גם הסוכר. קשה להשוות את הסכנות ולקבוע מראש מה יותר מסוכן, אך הנה כמה גורמים שכדאי לקחת בחשבון.  

מלח 

מלח נחשב לתבלין הפופולרי הנפוץ והנצרך ביותר בעולם. הוא מכיל נתרן, החיוני לתפקוד הגוף, ויש בו מינרליים הכרחיים ומועילים לגוף. צריכה מופרזת של מלח עלולה להיות מסוכנת, אך גם מחסור במלח (היפונתרמיה) עלול להוות סכנה, אפילו עד כדי מוות במקרים חמורים. 

1. צריכת נתרן - מלח (נתרן כלורי) הוא מקור עיקרי לנתרן בתזונה. בעוד שנתרן הוא מינרל חיוני הדרוש לתפקודי גוף שונים, צריכה מופרזת שלו עלולה לגרום ללחץ דם גבוה, בעיות ומחלות לב, שבץ מוחי וסרטן בקיבה, פגיעה בעצמות ועוד.  

2. הגבלות מומלצות - אז כמובן שלא ניתן לוותר לחלוטין על צריכת מלח, אך ארגוני בריאות בעולם ממליצים להגביל את צריכת הנתרן היומית לכמות של עד 2,300 - 2,400 מיליגרם (מ"ג) או פחות, בהתאם לגורמים אישיים כמו: גיל, גנטיקה ומצב בריאותי. 

סוכר 

הסוכר נחשב לממתיק הפופלרי ביותר בעולם, וכולנו צורכים אותו מידי יום. משתמשים בו במאכלים ומשקאות רבים. בפרוסת לחם רגילה למשל, ישנן שלוש כפיות סוכר. צריכת סוכר מופרזת עלולה גם היא להיות מסוכנת. 

1. קלוריות וסכנות בריאותיות - סוכר הוא סוג של פחמימה ומקור משמעותי לקלוריות. צריכת כמויות מופרזות של סוכר, במיוחד הסוכרים שמוסיפים במזון מעובד ומשקאות ממותקים, עלולה לתרום לעלייה במשקל ולהשמנה. השמנת יתר קשורה לסיכונים בריאותיים רבים, כגון: סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסוגים מסוימים של סרטן.  

2. בריאות השיניים - צריכה גבוהה של סוכר, במיוחד בחטיפים ומשקאות ממותקים, עלולה לגרום לעששת וחורים בשיניים. חיידקים בפה משגשגים אודות לסוכר, ומייצרים חומצות העלולות לשחוק את אמייל (ציפוי) השיניים ולהוביל לבעיות בריאות הפה, וזה עוד מבלי לדבר על הכאבים הכרוכים בכך.  

3. הגבלות מומלצות - מומלץ לצרוך סוכר במתינות ולאמץ אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת. סוכרים טבעיים המצויים בפירות, ירקות ומוצרי חלב מספקים גם רכיבים תזונתיים חיוניים, סיבים ורכיבים מועילים אחרים. ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לצרוך עד שש כפיות סוכר לנשים, ותשע כפיות סוכר לגברים. 

לסיכום: הסכנות הכרוכות במלח ובסוכר תלויות בכמות הנצרכת, במצבו הבריאותי של האדם ובגורמי אורח חיים אחרים. לשניהם עלולות להיות השפעות מסוכנות ומזיקות בצריכה מוגזמת. כדאי להגביל את צריכת הסוכר ולהפחית כמה שניתן במזון מעובד ולא בריא. בהצלחה.  

הבהרה: אין באמור לעיל לשמש תחליף לייעוץ או טיפול רפואי  

(צילום: beats1/shutterstock)

"כל אדם אוהב לאכול": מה אסור ומה מותר לאכול לפי הרמב"ם?

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי