מצרכים:
למרק:
- 2 כפות שמן זית איכותי
- 1 בצל גדול קצוץ דק
- 2 שיני שום כתושות
- 2 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
- 2 קישואים חתוכים לקוביות
- 2 גבעולי סלרי קצוצים
- 1 תפוח אדמה קלוף חתוך לקוביות
- 1 קופסת עגבניות מרוסקות איכותיות (400 גרם) – אפשר גם טריות מגורדות
- 1 כף רסק עגבניות
- 1/2 כוס עדשים ירוקות או שחורות (שטופות)
- 1/2 כוס שעועית לבנה (מבושלת או משומרת, שטופה היטב)
- 1/2 כוס גרגרי חומוס מבושלים (או משומרים, שטופים היטב)
- 1.5 ליטר מים חמים או ציר ירקות
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- מלח ופלפל לפי הטעם
- 1/2 כפית אורגנו מיובש
- 1/2 כפית בזיליקום יבש
- קורט סוכר (מעדן את חמיצות העגבניות)
- חופן עלי מנגולד או תרד גזורים (לא חובה, אבל מוסיף צבע וטעם נהדר)
לקרוטונים ביתיים:
- 3 פרוסות לחם כפרי (או כל לחם שיש בבית, אפילו חלה שנשארה משבת)
- 2 כפות שמן זית
- קורט מלח גס
- קורט שום גבישי (לא חובה)
- מעט אורגנו יבש או תבלין איטלקי
אופן ההכנה:
המרק:
- מחממים בסיר גדול את שמן הזית. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא שקוף וזהוב מעט.
- מוסיפים את השום, הגזר, הקישואים, הסלרי ותפוח האדמה. מטגנים כמה דקות תוך ערבוב, עד שהירקות מתרככים קלות ומתחילים לשחרר ריח מתוק כזה – ריח של התחלה טובה.
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות והתבלינים (מלבד המלח). מערבבים טוב, ומבשלים על אש בינונית כ-5 דקות שהטעמים יתמזגו.
- שוטפים היטב את העדשים ומוסיפים לסיר יחד עם המים או הציר. מביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש ומבשלים על להבה נמוכה כ-30 דקות, עד שהעדשים כמעט רכות.
- מוסיפים את השעועית והחומוס המבושלים, מערבבים בעדינות. אם יש לך מנגולד או תרד – זה הזמן להוסיף אותם.
- מתקנים תיבול עם מלח, פלפל וקורט סוכר. מבשלים עוד 10 דקות.
- מכבים את האש ונותנים למרק לנוח 10 דקות, כדי שכל הטעמים יתחברו. סבלנות – זה סוד המרקים הטובים.
הקרוטונים:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- חותכים את פרוסות הלחם לקוביות קטנות. מניחים בתבנית, מטפטפים שמן זית, מלח, שום גבישי ואורגנו. מערבבים טוב בידיים, שהכל יתעטף בשמן ובתבלינים.
- אופים כ-10-15 דקות עד שהקרוטונים זהובים ופריכים. נותנים להם להתקרר מעט – הם יתקשו עוד קצת אחרי שמוציאים מהתנור.
טיפ אישי:
אם יש לך קליפת פרמזן או גרנה פדנו במקרר – תוסיפי אותה לבישול המרק. היא משחררת טעם עמוק, כזה שעושה תחושה של מסעדה באיטליה.
להגשה:
מוזגים את המרק לצלחת עמוקה, מפזרים מעל קרוטונים קריספיים, ואם רוצים – מגרדים מעל מעט פרמזן או גבינה קשה אחרת.
כף שמן זית עדין מעל – נותנת ברק וטעם, כמו נשיקה אחרונה.
בונוס בריאותי:
העדשים, החומוס והשעועית יחד מספקים לך חלבון מלא, לצד ויטמינים, ברזל וסיבים תזונתיים. זה מרק שעוטף אותך לא רק בחום – אלא גם בדאגה אמיתית לגוף שלך.
והכי חשוב – תטעמי עם הלב.
תראי איך כל כפית מחזירה אותך לרגעים של יחד, של נחת, של בית.
בתיאבון!