בריאות
נייר אלומיניום הפך כבר מזמן לאחד הדברים הכי בסיסיים בכל מטבח. שולפים אותו אוטומטית מהמגירה, עוטפים, מכסים, מכניסים לתנור – והאוכל יוצא חם, עסיסי, נקי. אבל בזמן שאנחנו מתפעלים מהנוחות, מתברר שבין שכבות המתכת הדקות, מסתתר גם צד קצת פחות נעים.
בשנים האחרונות, יותר ויותר מומחים לבריאות ותזונה מזהירים: החומר הכל כך מוכר הזה, עלול במקרים מסוימים לחדור אל תוך המזון שלנו. זה קורה כשאנחנו מבשלים עם נייר אלומיניום מאכלים מסוימים – כאלה שגורמים לאלומיניום להתפרק ולהשתחרר לתוך האוכל. אנחנו לא רואים את זה, לא טועמים את זה, אבל זה שם.
קלי מגורני, מומחית לבטיחות מזון, מסבירה שהבעיה היא בעיקר בבישול של מאכלים חומציים או מלוחים. שם נוצרת תגובה כימית, שבעצם גורמת לחלקיקי אלומיניום לעבור ישירות לתוך המזון שאנחנו אוכלים. זה יכול לקרות עם רוטב עגבניות, לימון, מאכלים שמבוססים על חומץ, גבינות מותכות או בשרים מעובדים. אלה, מסתבר, הם ה"מועדים לפורענות".
החום הגבוה, יחד עם החומציות או המלחים, מפרקים לאט לאט את שכבת האלומיניום, והמתכת מוצאת את דרכה לארוחת הערב שלנו. התוצאה – לפעמים טעם קצת מתכתי, אבל בעיקר חשש בריאותי. כי כשמדובר בצריכה חד-פעמית, סביר להניח שזה לא מזיק. אבל כשההרגל הזה חוזר על עצמו, שוב ושוב, במשך שנים – זה כבר סיפור אחר.
מחקרים מהשנים האחרונות הראו שצריכה עודפת של אלומיניום עלולה להצטבר בגוף ולהשפיע בעיקר על מערכת העצבים והכליות. רשות הבריאות הקנדית למשל, פרסמה נתונים שמצביעים על כך שחשיפה יומיומית לכמות של מעל 100 מ"ג לקילוגרם משקל גוף, עלולה לגרום לנזק עצבי-שרירי. גם ארגון הבריאות העולמי והרשויות באירופה קבעו רף בטוח – 0.3 מ"ג לק"ג משקל גוף ביום, אבל בשימוש יומיומי ובחום גבוה, אפשר להגיע גם הרבה מעבר לזה.
סלסט קוסטה, מומחית בתחום האריזות, מוסיפה עוד נקודה שאולי לא כולם מודעים אליה: לא כל נייר אלומיניום שמגיע למדף אצלנו, באמת עומד בתקנים מחמירים. יש מוצרים שמיוצרים במדינות עם פיקוח רופף יותר, והם עלולים להכיל מתכות אחרות או רמות אלומיניום גבוהות יותר מהמקובל.
אז מה עושים? לא צריך לזרוק עכשיו את כל גלילי נייר הכסף לפח, אבל אפשר להיות קצת יותר זהירים. למשל, להניח שכבת נייר אפייה מתחת לנייר האלומיניום, כדי שלא יהיה מגע ישיר עם האוכל. אפשר גם להעדיף כלים מזכוכית, קרמיקה, נירוסטה או ברזל יצוק – שמחזיקים שנים, ושומרים על המזון בלי תוספות מיותרות.
ובסוף, כמו בכל דבר, מדובר באיזון. אף אחד לא ייפגע מכמה תפוחי אדמה שנצלים בנייר כסף מדי פעם. אבל אם כל תבנית פיצה, כל דג בתנור וכל ירק צלוי עטופים באותו רדיד אלומיניום, אולי כדאי לעצור רגע ולחשוב – האם זה באמת שווה את הנוחות?
כי בסוף, האוכל שאנחנו מבשלים זה לא רק טעם. זה הבריאות שלנו. וזה הרבה יותר חשוב מכל קיפול זריז של נייר כסף.