רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

מיתוס מסוכן: האמת מאחורי הקשר בין חיסונים לאוטיזם
תינוק מקבל חיסון. (צילום: kkbs1707/shutterstock)

בריאות

מיתוס מסוכן: האמת מאחורי הקשר בין חיסונים לאוטיזם

הכול התחיל ממחקר אחד שהופרך – אבל המיתוס חי ובועט. מה באמת אומר המדע, ומה צריך לדעת לפני שמאמינים לשמועות?

אלעד צור
הוספת תגובה
מיתוס מסוכן: האמת מאחורי הקשר בין חיסונים לאוטיזם
תינוק מקבל חיסון. (צילום: kkbs1707/shutterstock)
אא

חיסונים הם אחת ההצלחות הגדולות ביותר של הרפואה המודרנית. הם הפכו מחלות קטלניות לנדירות, הצילו מיליוני חיים, ואף מחקו לחלוטין מחלות מסוימות מהמפה. ועדיין, למרות כל הנתונים והמחקרים, ישנם מיתוסים שמתעקשים להישאר – ואחד הבולטים שבהם הוא הטענה כי חיסונים גורמים לאוטיזם.

מאיפה הגיע המיתוס?

הכול התחיל במאמר מדעי שהתפרסם בשנת 1998 על ידי ד"ר אנדרו וייקפילד, שטען לקשר בין חיסון ה-MMR (חצבת, חזרת ואדמת) לבין אוטיזם. המחקר, שהתבסס על 12 ילדים בלבד, הופרך לחלוטין ונשלל על ידי הקהילה המדעית. בהמשך התברר כי וייקפילד פעל מתוך ניגוד עניינים, קיבל מימון מגורמים בעלי אינטרס ואף תכנן לפתח חיסון חלופי. בשנת 2010, כתב העת The Lancet חזר בו מהפרסום, ווייקפילד איבד את רישיון הרפואה שלו. אבל הנזק כבר נעשה – הפחדים התפשטו, ואיתם גם ירידה בשיעורי ההתחסנות.

מה המדע אומר?

מאז פרסום המאמר של וייקפילד, בוצעו מחקרים רחבי היקף שלא מצאו כל קשר בין חיסונים לאוטיזם.

מחקר דני (2002) – בחן יותר מ-537,000 ילדים ולא מצא קשר בין חיסון ה-MMR לאוטיזם.

מחקר נוסף (2019) – בחן 650,000 ילדים והגיע למסקנות זהות. ✔ ארגוני בריאות (CDC, WHO) – מציינים חד-משמעית שאין כל ראיה מדעית התומכת בקשר בין חיסונים לאוטיזם.

אם אין קשר, למה יש עלייה באבחון?

העלייה בשיעור האבחון של אוטיזם אינה קשורה לחיסונים. מחקרים מראים שהסיבה לכך היא שינוי בקריטריונים לאבחון, מודעות ציבורית גדולה יותר ושיפור בכלי האבחון. למעשה, כיום מאובחנים ילדים שבעבר לא היו מזוהים עם התסמונת כלל.

החיסונים מגנים לא רק עליך – אלא על כולם

חיסונים אינם רק עניין אישי. הם יוצרים "חסינות עדר", שמגנה על אוכלוסיות פגיעות כמו תינוקות, חולי סרטן ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת. לדוגמה, לפני הכנסת החיסון נגד חצבת, מאות אנשים מתו ממנה מדי שנה בארה"ב. כדי למנוע התפרצויות, לפחות 95% מהאוכלוסייה צריכים להיות מחוסנים.

מדע מול מיתוסים

הטענה שחיסונים גורמים לאוטיזם נשענת על מחקר שנפסל ונסתר שוב ושוב. כל הגופים הרפואיים הגדולים קובעים חד-משמעית: חיסונים בטוחים, מצילים חיים, ואין להם כל קשר להתפתחות אוטיזם. אז בפעם הבאה שאתם נתקלים בטענה הזו – תזכרו לבדוק את העובדות ולא ליפול למידע שגוי.

כי כשזה מגיע לבריאות – לעובדות יש חשיבות קריטית.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: הלווין עם הראשל"צ הרב יצחק יוסף
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב