נפלאות הבריאה
בזמן ששינויי האקלים ממשיכים לאיים על עולמם של דובי הקוטב, מחקר חדש חושף תובנות מפתיעות על חייהם בתקופה הקריטית שלאחר הלידה. במשך כמעט עשור, צוות חוקרים בינלאומי עקב אחרי 13 מאורות של דובי קוטב בארכיפלג סבאלברד שבאוקיינוס הארקטי – ותיעד לראשונה את רגעי היציאה של הגורים הקטנים ממאורותיהם המושלגות.
למרות האתגרים שבתצפיות בתנאי הקור הקיצוני, החוקרים הצליחו לגלות דפוסי התנהגות חדשים. המחקר, שפורסם ב-Journal of Wildlife Management לציון "יום דובי הקוטב הבינלאומי" (שחל ב-27 בפברואר), שילב טכנולוגיות מתקדמות כמו קולרי מעקב וצילום מאורות הדובים הלבנים.
אחד הנתונים המדאיגים ביותר שהתגלה הוא שדובי הקוטב באזור יצאו ממאורותיהם מוקדם מהצפוי – בסביבות ה-9 במרץ, מוקדם יותר ממה שתועד בעבר. שינוי העיתוי הזה עשוי לפגוע בסיכויי ההישרדות של הגורים, הזקוקים לזמן נוסף להתפתחות לפני שהם נחשפים לאקלים הקשה של הקרח הארקטי.
מחקר זה מדגיש את חשיבות השימור של אזורי המרבץ של דובי הקוטב, במיוחד לאור השפעות שינויי האקלים והתרחבות הפעילות האנושית באזור הקוטב הצפוני. "אימהות דובי הקוטב מתקשות להתרבות בשל השפעות שינוי האקלים, וסביר להניח שהן יתמודדו עם אתגרים נוספים בעתיד", אומרת ד"ר לואיז ארצ'ר מאוניברסיטת טורונטו בסקרבורו.
החוקרים מקווים שהממצאים החדשים יסייעו לצמצם התנגשויות בין פעילות אנושית לבין אזורי המחיה של דובי הקוטב. "המחקר הזה מספק הצצה נדירה לאחת התקופות הקריטיות ביותר בחייו של דוב קוטב", אומרת ד"ר מייגן אוון מ-San Diego Zoo Wildlife Alliance. "באמצעות שילוב טכנולוגיות חדשניות עם מחקר ארוך טווח, הצלחנו להבין טוב יותר את האתגרים העומדים בפני דובי הקוטב ולגבש צעדים להגנה עליהם".
דובי הקוטב מבלים את החורף במאורותיהם, כאשר הנקבות ממליטות בראשית ינואר. בתחילה, הגורים זעירים, חסרי שיער ולוקים בראייתם – אך בזכות חלב עתיר שומן (31% שומן!), הם מגיעים למשקל של 10 ק"ג תוך חודשים ספורים בלבד.
דובי הקוטב יוצאים ממאורותיהם בין פברואר לאפריל, בהתאם לאזור מחייתם – עיתוי שמתכתב עם "יום דובי הקוטב הבינלאומי". כעת, עם מידע חדש על חייהם בשלבים הקרי
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו