רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

סיכון הכשרות מאחורי המאפים שלכם!
(צילום:Avshalom Sassoni/Flash90)

יהדות

סיכון הכשרות מאחורי המאפים שלכם!

מדוע עובדים גויים במאפיות מהודרות, ואיך זה מסתדר עם הלכות כשרות? פתרון "נר התמיד", מחלוקות הלכתיות והאתגרים באפייה תעשייתית – כל מה שצריך לדעת לפני שקונים מאפה

הרב ישי מלכה
תגובה אחת
סיכון הכשרות מאחורי המאפים שלכם!
(צילום:Avshalom Sassoni/Flash90)
אא

שאלה מעניינת שאמורה להטריד את מנוחתם של כל שומרי הכשרות: כיצד ייתכן שבמאפיות בעלות הכשרות המהודרת ביותר, חלק ניכר מהעובדים הם גויים המכניסים בעצמם את המאפים לתנור?

התשובה טמונה – כפי שהסברנו בעבר – בהגדרת ההבדל ההלכתי שבין בישולי גויים לאפיית גויים. בעוד שבבישול נדרש שכל מלאכת הבישול תיעשה על־ידי יהודי, באפייה די בכך שיהודי רק ידליק את האש או אפילו יזרוק קיסם לאש בלבד.

הפתרון המעשי שמצאו במאפיות המודרניות בכשרויות המהודרות הוא להתקין "נר תמיד" – גוף חימום קטן הדולק באופן רציף, שהודלק לראשונה על־ידי יהודי. התקנה זו חשובה במיוחד בתנורים תעשייתיים המצוידים במנגנון כיבוי אוטומטי בעת פתיחת הדלת. כך, גם כשהתנור נכבה ונדלק מחדש, המאפה נחשב כנאפה באש שהודלקה על־ידי יהודי.

אך לא הכול פשוט כל כך... ישנם מקרים בהם פתרון "נר התמיד" אינו מספיק. למשל:

מאפים עם ביצת עין, כמו פוקצ'ה עם ביצה במרכזה, נחשבים לתבשיל ולא למאפה, ואסורים בבישולי גויים. בכלל, סביב כל עניין מריחת הביצה קיימת מחלוקת בין הספרדים לאשכנזים – בנוגע לשאלה כיצד לדונו – אם כמאפה ואם כתבשיל. לשיטת הרמ"א, גם שכבה דקה אוסרת את המאפה מדין בישולי גויים.

ומה דינן של פיצות ופוקצ'ות מיוחדות? כשמוסיפים ירקות שאינם נאכלים חיים (חצילים, בטטה, קישואים), יש להקפיד שהכנתם המוקדמת תיעשה על־ידי יהודי. כך גם בקישים, שמהווים אתגר מיוחד בשל התערובת הנוזלית של הקמח והביצים שמוסיפים בסוף ההכנה. תערובת זו נחשבת לבישול ולא לאפייה, ומכיוון שהיא ניכרת בפני עצמה, היא אוסרת את המאכל מדין בישולי גויים.

המסקנה המעשית למרות שבמבט ראשון נראה מוזר לראות גויים אופים במאפייה כשרה, ההלכה מאפשרת זאת בתנאים מסוימים. עם זאת, ישנם מאפים מיוחדים הדורשים השגחה מוקפדת יותר ומעורבות ישירה של יהודי בתהליך ההכנה.

לכן, גופי הכשרות המהודרים מקפידים על נהלים מחמירים, כמו התקנת "נר תמיד" והגבלת עבודת הגויים בתהליכים מסוימים, כדי להבטיח שהמאפים יהיו כשרים למהדרין ללא כל חשש.

 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב